Belediye Park Ve Yeşil Alanlara 32 Milyon TL Yatırım Yaptı

Güncelleme Tarihi:

Belediye Park Ve Yeşil Alanlara 32 Milyon TL Yatırım Yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2016 14:01

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, BİR YILDA ANITPARK, SANAT SOKAĞI YENİLEME ÇALIŞMALARI İLE SÜMERPARK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ’Nİ TAMAMLADI. KENTİN İLK MEYVE BAHÇELERİNİ VE ORMANINI OLUŞTURAN BELEDİYE, BİR MİLYONDAN FAZLA AĞAÇ, ÇİÇEK VE ÇALIYI KENTİN MUHTELİF ALANLARINA DİKEREK, YEŞİL ALAN MİKTARINI ARTTIRDI. PARK BAHÇE VE YEŞİL ALAN ÇALIŞMALARINA GEÇEN YIL 32 MİLYON LİRA YATIRIM YAPILDI.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bir yılda Anıtpark, Sanat Sokağı yenileme çalışmaları ile Sümerpark Güneş Enerji Santrali’ni tamamladı. Kentin ilk meyve bahçelerini ve ormanını oluşturan belediye, bir milyondan fazla ağaç, çiçek ve çalıyı kentin muhtelif alanlarına dikerek, yeşil alan miktarını arttırdı. Park bahçe ve yeşil alan çalışmalarına geçen yıl 32 milyon lira yatırım yapıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, 2015 yılında yürüttüğü çalışmaları kamuoyuyla paylaştı. Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Samed Uçaman yaptığı açıklamada, geçen yıl Vedat Aydın Parkı’nın hizmete açıldığını, Anıtpark ve Sanat Sokağı yenileme çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Kentin ilk Meyve Bahçeleri ve Kent Ormanı’nın oluşturulduğunu, sulama, ışıklandırma, sondaj ve altyapısının tamamlandığını kaydeden Uçaman, park, bulvar ve orta refüjlerde bakım, onarım ve peyzaj çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti.
Anıtpark’ta koşu parkuru, çocuklar için çocuk oyun grupları, gençler için havuz kenarında oturabilecek etkinlik alanları ve farklı aydınlatma çalışmaları yapıldığını anlatan Uçaman, yürütülen çalışmalarla yeşil alan miktarının arttırıldığını anlattı. Koşuyolu Parkı duvarında ve il otogarı giriş kapısında dikey bahçe uygulamasının denendiğini söyleyen Uçaman, 200 metrekarelik alanda uygulanan dikey bahçeden iyi sonuç alındığını belirtti. Uçaman, Sümerpark içindeki Güneş Enerji Santrali’nin de devreye alınarak enerji giderinin sıfırlandığını kaydetti.
Sur ve çevresini aydınlatmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini, Anzele Kaynak Suyu ve 10 Temmuz Vedat Aydın Parkı çalışmalarının Tarihi Kentler Birliği ödülü aldığını kaydeden Uçaman, Sanat Sokağı’nın da yapılan çalışmayla yeniden kamuya kazandırıldığını vurguladı. Sokağın yürüyüş yollarının düzenlendiğini, gençlerin faydalanması için etkinlik yerleri inşa edildiğini, çocuklar için oyun grup alanları ve engelliler için engelli bandı döşendiğini anlattı. Uçaman, sokak aydınlatmasının da elektrik direği kullanılmadan askılı sistemle yapıldığını kaydetti.
"12 BİN ADET FİDAN DİKİLDİ"
Yeni inşa edilen Batı İlçe Otogarı’ndaki peyzaj düzenlemelerinin tümünün bitirildiğini belirten Uçaman, otogarın çevresinin çimlendirilerek, ateş dikeni, gaura, spiral limoni, oya çalısı, Amerikan sarmaşığı, kotenas, dağ muşmulası, meilland gülü, alev çalısı gibi bitkilerin dikildiğini kaydetti. Talaytepe, Devegeçidi ve Barış Ormanı’nda ağaç dikimi ve bakım çalışmalarının devam ettiğini aktaran Uçaman, Barış Ormanı’ndaki çalışmaların daha çok altyapıyı kapsadığını ifade etti. Kentin ilk meyve bahçelerinin oluşturulduğunu, 854 adet badem, kayısı, şeftali, vişne, elma, armut ve dut fidanı dikildiğini belirten Uçaman, 2016 yılı içinde meyve bahçelerinden ürün alınmaya başlanacağını açıkladı. Uçaman, Kent Ormanı’na 11 bin 151 adet ağaç dikildiğini, bu sene de 12 bin adet ağacın dikileceğini kaydetti.
1 MİLYON 192 BİN AĞAÇ VE ÇİÇEK
Seyrantepe’deki fidanlık alanının kentin mutfağı olduğunu belirten Uçaman, söz konusu alanda geçen yıl yetiştirilen 1 milyon 192 bin 777 adet ağaç, çiçek ve çalının kentin muhtelif alanlarına dikildiğini ifade etti. Yeşil alan miktarının arttırıldığını söyleyen Uçaman, geçen yıl park bahçe ve yeşil alanlara yapılan yatırım, mal ve hizmet giderlerinin 32 milyon lira olduğunu kaydetti.
“2016’DA PROJELER DEVAM EDECEK”
Tüm bunların kendileri için önemli olduğuna işaret eden Uçaman, şunları kaydetti:
“Tüm bunlar bizim için önemlidir. Kentin kimliğine yaklaşma, kente dokunabilme ve kenti geleceğe hazırlamayla ilgili önemli stratejik yaklaşımlardır. Kent peyzajı dediğimiz zaman sadece kentin yeşil dokusunu göz önünde bulundurmuyoruz. Kentin içinde yaşayan sosyal topluluğu da değerlendiriyoruz. Kentte yaşayanların kentteki hakkı nedir, sokak hayvanlarının kentte yaşayabilme durumları nedir? Bunlarla ilgili argümanları nasıl oluşturabileceklerini değerlendiriyoruz. Tabi bunların tümünü 2016 yılı içerisinde bu şekilde değerlendireceğiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!