Güncelleme Tarihi:
Canan ALTINTAŞ - Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,(DHA) - DİYARBAKIR'da Sur İlçesi Eylem Planı'nı açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, tarihi ilçedeki eserlerin onarılacağını belirterek, Türkiye'nin önemli bir turizm merkezi haline getirileceğini söyledi. Sur'da hiç kimseyi mağdur etmeyeceklerini söyleyen Özhaseki, "Ev sahiplerine farklı alternatifler var. Mesela Mardin'de TOKİ ev yapmış, Mardin'den istiyorsa Mardin'den ev verilebilir. Başka illerde de, İstanbul'da da ev verilebilir" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyarbakır'da PKK'ya operasyon düzenlenen ve halen 5 mahallesinde sokağa çıkma yasağı uygulanan merkez Sur İlçesi'nin eylem planını geldiği kentte açıkladı. Sur İlçesi'ndeki Liluz Otel'de düzenlenen toplantıya, Bakan Özhaseki'nin yanı sıra Ak Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Ebubekir Bal, Vali Hüseyin Aksoy, sivil toplum örgütleri, ilçe esnafı katıldı. Vali Hüseyin Aksoy'un sunduğu brifingde, çatışmalar sırasında mağdur olan vatandaşlara yönelik hayata geçirilen destekleme projeleri ile vatandaşlara sağlanan imkanları anlattı.
SUR İÇİN 3 ANA BAŞLIK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise, Diyarbakır'ın kadim bir şehir olduğunu belirterek, yaşanan olayların bir daha yaşanmamasını temenni etti. Sur İlçesi Eylem Planı'nda üç ana başlığın bulunduğunu belirten Bakan Özhaseki, "Birisi hasara uğramış, ne varsa zarara uğrayan, kim varsa bunları zararlarını tanzim etmek. Burada özellikle sokak sağlıklaştırma projesi ile esnaf arkadaşlarımızın işini daha iyi görebilecekleri bir hale getirmek. Üçüncüsü bütün tarihi eserleri elden geçirmek. Burası Türkiye'nin en önemli restorasyon merkezlerinden birisi olur. Herkes burayı görmeye gelir. Çünkü yüzlerce tarihi eser var. Nerede bulacaklar bu kadar tarihi eseri. Kadim bir medeniyet var. Geleneksel bir yaşam var. Allah'tan bir mani gelmezse önümüzdeki günlerde bütün bunları yapacağız, gerçekleştireceğiz. Ve burası inşallah Türkiye'nin en önemli turizm merkezi olacak" diye konuştu.
Sur İlçesi Eylem Planı çerçevesinde çıkan söylentilere de açıklık getiren Özhaseki, "Bu arada epeyce söz söyleniyor. Acil kamulaştırma kararı alındı, her taraf kamulaştırıldı. Yok arkadaş böyle bir şey yok. Devlet alıp da ne yapsın? İşte kilisenin bile tapusunu alacaklar, Ulucami'nin bile tapusunu alacaklar, insanların dükkanlarını ellerinden alacaklar vs. kulağımıza hepsi geliyor. Kilisenin, caminin tapusu bize ne lazım?" diye konuştu.
VAR OLAN EYLEM PLANI GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Var olan imar planını gerçekleştirmeye çalışacakalarını ifade eden Özhaseki, şöyle konuştu:
"Eski bizim bildiğimiz Diyarbakır evlerinin olduğu bir mahalle çıkacak. Dışarıdan söylenildiği gibi TOKİ gelip de buraya 3-4 katlı evler yapmayacak. Öyle bir şey yok. Burada zaten imar planı var biz bunu gerçekleştirmeye çalışacağız. 600'ün üzerinde burada tescilli eser var, tarihi eserler var. Bunun 11 tanesi hasar görmüş eserlerimiz. Hasar gören eserlerimiz içerisinde Kurşunlu Camisi de var, Ermeni Kilisesi de var. İlk etapta projesi hazırlanan Kurşunlu Camasi'nin ihalesi yapıldı, bugünlerde başlıyorlar. Ermeni Kilisesini de onaracağız. Sonra da vakıflara ait olan hasar görmüş olan tarihi 11 tane eserlerin hepsi elden geçecek ve ayağı kaldırılacak."
'İSTANBUL'DA DA EV VERİLEBİLİR'
Sur İlçesi'nde yıkılan evlerin durumunu da açıklayan Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buradaki hasar sahiplerinin ufak paraları ödeniyor zaten, ama yıkılmak zorunda kalan, içinde oturulamaz duruma gelmiş evlerinde hak sahipleri ile görüşmeye başlıyoruz. Bunlara değişik şekillerde alternatifler sunacağız. Eğer tapusu var, Sur içerisinde oturuyor ve böyle de bir eser varsa, veya tarihi eser varsa yukarıda ne kadar hasar varsa hasarın bedelini kendisine vereceğiz. Yıkılmasının karşılığı neyse onun parasını kendisine vereceğiz. Kendisi bu plana uygun bir şekilde evini yapsın. Yok efendim ben bu plana uygun olarak ev yapmak istemiyorum, ben istediğim gibi evimi yapmak istiyorum, o olmaz, o zaman buna hiçbir kanun izin vermez. İki bölgede inşaatlarımız devam ediyor. Bunlar 2+1, 3 +1 büyük evler yapılıyor. Bu evlerin 2650 tanesinin ihalesini yaptık zaten, 10 ay sonra teslim edilecek. Kaba inşaat bitti, sıkıştırıyoruz ki kıştan önce bu evlerimizi alalım. Bir kısmı Üçkuyular, bir kısmı da Çölgüzeli'nde. Eğer dersen ki; vatandaş benim evim yıkılmış ben buradan ev istiyorum. İşte o zaman biz oradaki onun evinin hasar bedeli ile karşılaştırıyoruz. Zaten dışarıdan yapıldığı gibi TOKİ'nin yaptığı gibi fiyatlar da verilmiyor. Fiyatları geri çekeceğiz, eğer orada bir borçlanması kalırsa çok cüzi bile olsa o borçlanmayı yıllara yayarak ödemesini sağlayacağız. En azından girsin evinde otursun. Bunun dışında ev sahiplerine farkla alternatifler var. Mesela Mardin'de TOKİ ev yapmış Mardin'den istiyorsa Mardin'den ev verilebilir. Başka illerde de, İstanbul'da da ev verilebilir. Benim evim yıkılmış ver paramı, al paranı kardeşim. Dese ki ben evimi yapmak istiyorum yine kendisi bilir. Alsın parasını plana uygun yapsın. Yani hasar uğramış, zarara uğramış kim varsa onun mutlaka zararı giderilecek" dedi.
Bakan Özhaseki, Sur'da yapılacak olan tarihi mimariye uyarlanmış evlerin, yer ve sokakların yer verildiği slayt gösterisini izletti. Toplantı esnafların ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin önerilerinin alınmasıyla devam etti.
FOTOĞRAFLI