Güncelleme Tarihi:
DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, diyabetin ömür boyu devam eden kronik bir hastalık olduğunu söyledi.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklama yapan Aslan, diyabetin kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı olduğunu ve Türkiye’de yaklaşık 40 milyon diyabetlinin bulunduğunu belirtti.
Diyabetin zamanında teşhis, düzenli takip ve tedavi edilmediği takdirde birçok organda hastalıklara yol açacağını dile getiren Aslan, şöyle konuştu:
"İnsülin olmadan, vücudumuz alınan gıdaları istenilen şekilde kullanamaz. Eğer insülin hormonu tamamen eksikse bu diyabete 'insüline bağımlı diyabet' denir. Genellikle çocuk veya genç yaştaki hastalarda görülür. Eğer insülin hormonu var, ama miktarı azsa veya dokularda insüline karşı direnç varsa, bu diyabete de 'insüline bağımlı olmayan diyabet' denir. Genellikle 35 yaşından sonra görülür. İnsüline bağımlı diyabetli hastalar yaşam boyu insülin kullanmak zorundadırlar. İnsüline bağımlı olmayan diyabetli hastalar ise diyet, egzersiz ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir. Gerekirse hastalığın ilerleyen dönemlerinde insülin kullanabilirler."
Aslan, diyabette tedavinin sağlıklı beslenme, egzersiz, ilaçların ve insülinin düzenli kullanılmasıyla sağlanabileceğini söyledi.
Aslan, "Diyabet tedavisindeki amaç, hem kişinin yaşam kalitesini yüksek tutmak, hem de uzun dönem komplikasyonların gelişimini önlemek, kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları önlemek veya geciktirmektir" dedi.