Yatağan bıçakları dünyaya açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Yatağan bıçakları dünyaya açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2018 16:532dk okuma

Yatağan bıçakları dünyaya açılıyor

Haberin Devamı

DENİZLİ Büyükşehir Belediyesi, Serinhisar ilçesinin bıçakçılıkla ünlü Yatağan Mahallesi'yle Dünya Bıçakçılık Başkentleri Ağı'nın (Cutlery Capitals Network) resmi üyesi oldu. Büyükşehir'in çalışmasıyla dünyada sadece 28 şehrin yer aldığı birliğe giren Yatağan bıçakçılığı, daha da tanınır hale gelecek.

Serinhisar'ın Yatağan Mahallesi'nde üretilen bıçakların uluslararası arenada tanıtılması için Denizli Büyükşehir Belediyesi, Fransa'da 2 yıl önce düzenlenen 1. Dünya Bıçakçılık Başkentleri Kongresi'ne katıldı. Bu sürecin ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi, Yatağan bıçakçılığının dünyada tanınması için çalışmalarını sürdürdü. Bu yıl çalışmalarının meyvesini alan Büyükşehir Belediyesi, Yatağan ile Cutlery Capitals Network'un resmi üyesi oldu. Dünyadan sadece 28 şehrin yer aldığı ağda Türkiye'den ise sadece Yatağan bulunuyor. Bıçakçılıkta tarih ve sanatı harmanlayan 28 özel şehrin içinde Yatağan'ın da yer alması Denizli ve Türkiye için gurur kaynağı oldu.

Dünya Bıçakçılık Başkentleri Ağı'nda Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Çekya, Danimarka, İngiltere, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, Japonya, Norveç, Pakistan, Filipinler, Portekiz, Kanada, Rusya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, ABD ve Türkiye yer alıyor. Ağda Türkiye'yi temsil eden Yatağan'ın, bu çalışmayla dünyanın sayılı bıçak ve kılıç üretim merkezlerinden biri olduğunu tescillediği ifade edildi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, bu birliğe katılımın büyük önem arz ettiğini belirterek, "Denizlimizin gerek tarihi, gerek doğal gerekse kültürel değerlerini her zaman tanıtılması, şehrimize ve ülkemize artı değer kazandırması için sürdürdüğümüz çalışmalarımıza bir yenisini daha ekledik. Yatağan bıçağı, kılıcı ve palasının çok özel ürünlerdir. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak, Dünya Bıçakçılık Başkentleri Ağı'na katılım sağlayarak dünyada yer alan 27 bıçakçılık merkezi ile birlikte, Yatağanımızı, Denizli'mizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz" dedi.

YATAĞAN PALASI VE BIÇAKLARI

Adıyla özdeşleşen palalar, literatüre 'Yatağan' olarak girmiştir. Tarihi Anadolu Selçuklularına ve Osman Gazi'nin askerlerine kadar giden Yatağan palası, Türk yiğitleri tarafından kılıç yerine kullanılmıştır. Yatağan, Osmanlı İmparatorluğu zamanında faaliyetlerini sürdürmüş; kılıç, hançer ve pala gibi keskin obje yapımıyla imparatorluğa destek olmuştur. Yatağan palası 16. ve 19. yüzyıl arasında Osmanlı ordusunun ana silahlarından biri olarak kullanılmıştır.

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!