IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 09:13
DENİZLİ VALİSİ ŞÜKRÜ KOCATEPE, PAÜ BİYOM'U ZİYARET ETTİ
Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Pamukkale Üniversitesi Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) Müdürlüğü’nü ziyaret ederek Merkez hakkında bilgi aldı.
Beraberinde Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ile birlikte BİYOM’u ziyaret eden Vali Şükrü Kocatepe’ye PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da eşlik etti.
Vali Şükrü Kocatepe, 2011 yılında hizmete açılan PAÜ BİYOM hakkında Merkezin Müdürü Doç. Dr. Fevziye Çelebi Toprak’tan bilgi aldı. PAÜ BİYOM’un ülkemizin bitkisel tarım üretiminde kullanılan çoğaltma materyalleri açısından dışa bağımlılığının azaltılmasına yönelik Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını belirten Toprak, ülkemizin ilk ve tek Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Merkezi olma özelliğini taşıdığını söyledi. Merkezin kurulma çalışmalarının Denizli Ticaret Odası (ABİGEM) ve Pamukkale Üniversitesi tarafından Hibrit Tohum Geliştirme Projesi ile başladığını vurgulayan Doç. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, Hibrit Tohum Geliştirme Projesinin Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ve Başbakanlığımız Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi (CFCU) tarafından desteklendiğini belirtti.
BİYOM’da ağırlıklı olarak soğan, biber ve patlıcanda ıslah çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Toprak, “BİYOM’un ülke ekonomisine yapacağı katkı sadece ıslah projeleri ile sınırlı değildir. Merkezde ülkemizin hızla kaybolmakta olan bitkisel gen kaynaklarını korumak için teknolojiler geliştirmek için çalışmalar yapılacaktır. Türkiye tıbbi bitkiler, tuza dayanıklı halofitler ve sadece yumrularıyla çoğalabilen süs bitkileri açısından çok zengin bir floraya sahip olmasına rağmen bu gen kaynakları zenginliğimiz izinsiz toplama, hızlı kentleşme ve çevre kirliliği gibi nedenlerden dolayı büyük bir risk altındadır. Temel hedefleri tarımsal üretimde öncelikli ihtiyaç olan yüksek kaliteli, kuraklık, tuzluluk, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı sebze tohumlukları ve meyve fidanlarının ülkemizde geliştirilmesini, çoğaltılmasını ve korunmasını sağlamaktır” dedi.
Ülkemizin ilk ve tek Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Merkezinin Pamukkale Üniversitesimizin bünyesinde olmasının önemine değinen Vali Şükrü Kocatepe, “Denizli birçok alanda olduğu gibi bu alanda da tek ve öncü şehir olduğunu ortaya koydu. Merkezin kurulmasında ve hizmete açılmasında emeği geçenleri kutluyorum. Burada yapılan çalışmalar ile ülkemiz hibrit tohum ithalatından kurtulacak. Bu da ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak. Bilim insanlarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.