"Türk tekstil makinecileri tekstilin ana vatanında" toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Türk tekstil makinecileri tekstilin ana vatanında toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2014 15:59

- TEMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Nalbant: "Tekstilden başka rekabet edebileceğimiz, marka olabilecek başka bir sektörümüz yok"

Haberin Devamı

DENİZLİ (AA) - Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant, "Tekstilden başka rekabet edebileceğimiz, marka olabilecek başka bir sektörümüz yok" dedi.

Nalbant, Denizli Sanayi Odası ve TEMSAD işbirliğiyle düzenlenen "Türk Tekstil Makinecileri Tekstilin Ana Vatanında" toplantısında, dünyada tekstil makine ithalatının 2013 yılında 28,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, en büyük alıcıların Çin, ABD, Türkiye, Hindistan ve Almanya olduğunu bildirdi.

"Tekstil bitti" şeklindeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını savunana Nalbant, "Ne ABD'de, ne Almanya'da tekstil bitiyor. Ürün bazında dünyada genelde satılan makinelerin yüzde 25'i boya ve apre makineleri. Ülkemize baktığımızda 2 milyar 174 milyon tekstil makinesi ithalatı içerisinde boya-apre makineleri ithalatını yüzde 11,2 olarak görüyoruz. İhracatımıza baktığımızda bizim 327 milyon dolarlık makine ihracatımızın yarıdan fazlasını yani 217 milyon dolarını boya apre makineleri yapıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin başta İngiltere, Almanya ve Fransa olmak üzere Bangladeş, Belçika gibi değişik ülkelere tekstil makinesi ihraç ettiğini ifade eden Nalbant, şöyle konuştu:

"2002 yılından bu yana 12 yılda 3 milyar dolara yakın bir ihracatımız söz konusu. Cumhuriyetimizin 100. yılında 500 milyar dolar toplam ihracat hedefimiz var. Bunu koymak kolay da bu hedefe varmayla ilgili birtakım enstrümanları ya da dengeyi oluşturmak gerekiyor. Bununla ilgili bir türlü anlaşamıyoruz. Yani bu gidişle 500 milyar doları değil, geçen ay İshak Alaton'un dediği gibi bu kafayla 200 milyar dolar ihracatı zor yaparız. Çünkü bizim cari açığımızın en büyüğü, enerji harcamalarından sonra ikinci sırada makineye gidiyor. Sadece tekstil makinesi olarak değil, genel makine anlamında sıkıntılar aynı."

- "Teknik tekstile yönelik makinelere ilgi göstermemiz gerekiyor"

Nalbant, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde tekstilde fasonculuktan öteye gidilemeyeceğini öne sürerek,"Bizim şu anda tekstilden başka rekabet edebileceğimiz, marka olabilecek başka bir sektörümüz yok. Genel tekstil yüzde 1-2 büyürken, teknik tekstil her yıl yüzde 25 büyüyor. Bizim buralarda üretim yapmamız lazım. Teknik tekstile yönelik makinelere ilgi göstermemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu da arkeolojik kazılarda elde edilen bulgulara göre Denizli'de tekstilin 7 bin yıllık bir geçmişe dayandığını belirtti. Tekstilin hiçbir zaman ölmeyeceğini vurgulayan Tosunoğlu, sektörün önünün teknik tekstil yönünden daha açık olduğunu kaydetti.

Yeni teknolojilerin tanıtıldığı toplantıda, tekstil makineleri sektörünün önde gelen imalatçı kuruluşları ile tekstil sanayicileri ikili görüşmeler yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!