TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Denizli'de

Güncelleme Tarihi:

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Denizlide
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 00:08

- Hisarcıklıoğlu: - "Türkiye'nin yeniden bütün sitemini inşa etmek lazım" - "Önümüzde haziran ayındaki seçimleri geçirdikten sonra tam 4 yıl boyunca seçim yok. Seçimin olmadığı zaman yapısal değişikliğin, yapısal reformların yapılması için büyük bir fırsat var" - "Biz Allah'ın izniyle biz dünyanın ilk 10 ekonomi arasına gireriz, bu bize yetmez, bize birincilik yakışır"

Haberin Devamı

DENİZLİ (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğu, Türkiye'nin hedeflediği büyükemeye ulaşabilmesi için bütün sisteminin yeniden inşa edilmesi gerektiğini savunarak, haziran ayında yapılacak seçimlerin ardından geçecek 4 yıllık sürenin bunun için bir fırsat olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Pamukkale Colossae Otel'de düzenlenen Denizli Oda ve Borsaları Müşterek Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin nasıl kalkındığının Denizli'ye bakılarak görülebileceğini belirtti.

Anadolu'daki kalkınma modelinin birbirinin aynısı olduğunu, Denizli'nin de buna en güzel örneği gösterilebileceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Model aynı, hiç farkı yok. Sanayi ve ihracatta kalkınma, dışa açık büyüme, işin özeti aslında bu. Denizli hep sanayi, ihracat, sosyo-ekonomik gelişmede Türkiye'nin ilk 10 ili arasında olmuştur. Bu nereden kaynaklanıyor? Denizli'nin en büyük avantajı, müteşebbis ruh. En büyük başarınız bu zaten. Müteşebbislik demek, cesaret demek, risk demek. Denizli'nin başarısının biri de şehirdeki 28 sivil toplum kuruluşunun bir çatı altında buluşması. Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Yani başarılı olmak istiyorsak bir olacağız. İşin sırrı burada, görüşü ne olursa olsun birlikte hareket edilmesi."

-Açılan iş yeri sayısı arttı

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de geçen yıla göre bu yılın ilk 11 ayında açılan iş yeri sayısında artışın yüzde 18, Denizli'de ise yüzde 27 olduğunu belirtti.

Bununla birlikte protestolu senet miktarında Türk Lirası cinsinden Merkez Bankası verilerine göre 10 aylık süreçte yüzde 9'luk artış olduğunu ama bunu makul olarak değerlendirdiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Biz bundan memnunuz. Çünkü enflasyonun altında. Enflasyonun altında gerçekleştiği için bir önceki seneye göre yüzde 1 düştüğünü gösterir" dedi.

- "Türkiye'nin sistemi yeni baştan inşa edilmeli"

Hisarcıklıoğlu, yaşanan sıkıntıları insana bağlamanın en kolay yol olduğunu, Türkiye'de yaşanan sorunların temelinde sistemin yattığını savunarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Türkiye'nin yeniden bütün sitemini inşa etmek lazım. Şimdi burada bir avantajımız var. Önümüzdeki haziran ayındaki seçimleri geçirdikten sonra tam 4 yıl boyunca seçim yok. Seçimin olmadığı zaman yapısal değişikliğin, yapısal reformların yapılması için büyük bir fırsat var. İlk iki yılda bunu yapabilirsiniz daha sonra yapamazsınız, sistemi dönüştüremezsiniz."

Türkiye'nin haziran ayından itibaren yeniden yapısal reformlara odaklanması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 6 yıldır reform yapmasını unuttuk. Birbirimizle uğraşıyoruz. Şu görüşten, bu görüşten, şundan bundan. Birbirimizin içinde ayrışıyoruz. 2002-2008 döneminde tarihimizin en büyük başarısını yaşadık. Türkiye 2,5 misli büyüdü. Kişi başı milli gelir 4 bin dolardan 10 bin dolara geldi. 2002-2008 yılları arasında müthiş yapısal reformlara odaklandık. Ondan sonra unuttuk. Allah hepimize ayrı beyin vermiş, ayrı düşünelim diye. Ayrı düşüneceğiz ama sonunda ortak akılda birleşeceğiz. İşte o zaman başarı hikayesi ortaya çıkıyor. Bizim birbirimize benzeme şansımız yok, farklı fikirlerimiz olacak, farklılıklarımız bizim zenginliklerimiz. O farkılıkları ortaya getirip, bu ülkenin zenginleşmesi için kullanmak durumundayız."

-Aynı başarı yakalanabilir

Haberin Devamı

Hicarsıklıoğlu, yapısal reformlarının gerçekleştirilmesi halinde Türkiye'nin 2015 yılının ikinci yarısından itibaren bugüne kıyasla 2,5 misli daha büyüyebileceğini iddia ederek, şunları kaydetti:

"Hedefimiz kişi başı milli gelirde 25 bin dolar. Bu ne demek, bu Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisine girmesi demek. Benim neslim, Türkiye'yi 27. ekonomiden aldık, 17'ye getirdik. Görevimiz daha bitmedi. Biz dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi başaracağız. Türkiye 30 yıl önce 3 milyar dolar ihracat yapıyordu, bu ihracatın yüzde 90'ı tarımdı. Bugün 160 milyar dolar ihracat yapıyoruz, bunun yüzde 90'ı sanayi malıdır, artık Avrupa'ya beyaz eşya satıyoruz."

Haberin Devamı

Türkiye'nin, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceğine olan inancını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Biz Allah'ın izniyle biz dünyanın ilk 10 ekonomi arasına gireriz, bu bize yetmez, bize birincilik yakışır. Niye, çünkü dünyada bir millet gösterin ki, 16 imparatorluk kursun... Atalarımız kıtalara hükmetmiş, şimdi bizim neslimize yakışan Türkiye'yi ilk 10'a sokmak. Bizim önümüz açık. İnşallah bizden sonraki nesil de bu ülkeyi dünyanın bir numarası yapacak. Atalarımıza ancak biz böyle layık oluruz" diye konuştu.

-Plaket yerine fidan önerisine destek

Hisarcıklıoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tören ve kutlamalarda plaket yerine ağaç dikilmesi önerisine destek vererek, bu sayede dikilen ağaç sayısının daha da artacağını söyledi.

Haberin Devamı

Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, oda ve borsa başkanları ile iş adamlarının katıldığı toplantıda, TOBB'un Denizli'de 7 milyon lira yatırımla yaptıracağı 24 derslikli endüstri meslek lisesinin protokolü de imzalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!