Güncelleme Tarihi:
DENİZLİ (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 2015 yılına yönelik öngörülerin 2014'e benzer bir atmosferin yaşanacağı yönünde olduğunu belirterek "Zor geçen 2014 yılında ihracatını yüzde 4 artıran Türkiye'nin, 2015 yılında da dünya genelinden daha iyi bir performansa imza atacağını ümit ediyoruz" dedi.
Kocasert, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ihracatının 2014 aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 artış ile 13,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, yıllık ise 158 milyar dolarlık ihracata imza atıldığını hatırlattı.
Denizli'nin 2014 yılında da ihracatını artırdığını ifade eden Kocasert, şunları söyledi:
"Denizli'den ocak-aralık döneminde DENİB tarafından kayda alınan rakamlara göre yüzde 7,3 artışla 2 milyar 303 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Denizli merkezli firmaların dahil edildiği TİM verilerine göre ise Denizli'nin 2014 yılı ihracatı 3 milyar 199 milyon dolar olarak gerçekleşti ve bu yüzde 4 oranında yükselişe karşılık geliyor. Denizli bu performansı ile en fazla ihracat gerçekleştiren iller arasında sekizinci sıradaki yerini korudu."
- 2015 beklentileri
Kocasert, dünyada 2015 yılında da büyümenin sınırlı düzeyde gerçekleşeceğinin beklendiğini dile getirerek, "ABD ekonomisinin yüzde 3,1 oranında, Avro Bölgesinin ise yüzde 1 oranında büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor. Dünya ticaretinde ise değer bazında yaklaşık yüzde 2 oranında büyüme bekleniyor. Bir başka ifade ile 2015 yılına girerken öngörüler 2014'e benzer bir atmosferin yaşanacağı yönünde. Yine de iyimseriz. Zor geçen 2014 yılında ihracatını yüzde 4 artıran Türkiye'nin, 2015 yılında da dünya genelinden daha iyi bir performansa imza atacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.
Yılın hemen başında olmasa da FED'in alacağı faiz artırım kararı ile birlikte küresel finans kaynaklarına ulaşım maliyetinin artmasını öngördüklerini ifade eden Kocasert, avro/dolar paritesinin düşük seviyelerde olacağının beklentiler arasında olduğunu söyledi. Kocasert, parite için ortalama beklentinin 1,22 olduğunu aktararak, "Bu durum ana pazarımız olan Avrupa'ya ihracatımızda bir fiyat baskısını beraberinde getirecek" dedi.
Rusya'nın bütçe kaynaklarının neredeyse yarısına karşılık gelen petrol gelirlerinin, petrol fiyatlarının düşmesiyle sarsıldığını vurgulayan Kocasert, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rusya'nın döviz rezervleri erirken, ciddi oranlarda faiz artırımına gidiyor. 2015'in Rusya için resesyon yılı olacağına kesin gözü ile bakılıyor. Japonya'daki durgunluk ise zaten aşılabilmiş değil. Avrupa Birliği Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin aralık başındaki açıklamaları, gerekli önlemlerin alınmaya devam edeceği yönünde olsa da, başta büyüme beklentileri olmak üzere aşağı yönlü revizeler ile 2015'in Avrupa için de kolay bir yıl olmayacağını haber verir nitelikte. Ortadoğu'daki siyasi belirsizlik ve IŞİD sorunu bu pazarlara ihracatımızı etkiliyor. Bu siyasi kriz ortamı maalesef ülkemiz için ciddi bir risk unsuru. Yakın coğrafyamız ve ana ihracat pazarlarımız olan Avrupa, Rusya ve Ortadoğu'da yaşanan daralmaya rağmen 2014 yılında ihracatın bir önceki yıla göre artan bir performans sergilemesi olumlu olarak değerlendirilebilir."
- İhracatın büyümeye katkısı
Ülke ekonomisinin 2014 yılında büyürken cari açığın daraldığına dikkati çeken Kocasert, 2014 ocak-ekim dönemi açığın yüzde 37 azalarak 33 milyar dolar olduğunu, TÜİK verilerine göre 11 aylık dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 65,1'e ulaştığını kaydetti.
Türkiye'nin son beş yıllık süreçte gösterdiği pozitif ayrışmanın bir diğer göstergesinin ise istihdam verileri olduğunu ifade eden Kocasert, Avrupa'da 4,4 milyonluk istihdam kaybının yaşandığı bir dönemde, Türkiye'nin ocak 2009'dan bu yana 7 milyon yeni istihdam oluşturmayı başardığını söyledi.