Sağlık Müdürü'nden sıcak uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Müdüründen sıcak uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2016 12:34

Sağlık Müdürü'nden sıcak uyarısı

Haberin Devamı

RAMAZAN Ayı'nda hava sıcaklıklarındaki artış nedeniyle vatandaşların sağlığının korunmasına yönelik uyarılarda bulunan Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulmasının hayati önem taşıdığını, kaybolan miktarda suyun mutlaka alınmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Hava sıcaklarındaki artış sebebiyle oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını, metabolizmanın bu duruma uyum sağlamaya çalıştığını söyledi. Arpacı, sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin ortaya çıkacağını belirterek, "Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması hayati önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarda suyun mutlaka alınması zorunludur. Günde ortalama en az 2 - 2 buçuk litre su içmeye, bununla birlikte Ramazan Ayı'nda iftar ve sahurda sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, limonata, komposto yada soda tüketmeye özen gösterilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan Ayı'nda da sürdürülebilmesi için iftarda aşırı besin tüketimi yapmadan az ve sık aralıklarla öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahurda mutlaka süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile şekerli ve unlu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır" dedi.
Sağlığı risk altındaki kişilerin sıcağa maruz kalma ve güneş çarpmasından korunmaları, güneş ışınlarının güçlü olduğu 11.00 ve 16.00 saatleri arasında mümkün oldukça açık havaya çıkmaması gerektiğini ifade eden Arpacı, "Açık havada gölgede kalınsa dahi aşırı hava sıcaklığı ve nem vücuttan su kaybettirir bu da insan sağlığı için zararlıdır. Dışarı çıkarken, açık renkli, pamuklu, bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka ve koruyucu olarak şemsiye tercih edilmelidir. Çocuklar, yaşlılar, diyabet, yüksek tansiyon, kalp, böbrek hastaları gibi risk grubunda olanların artan sıcaklardan ve güneş ışığının zararlı etkilerinden kendilerini daha fazla korumaları gerekmektedir. Bu sıcak havalarda kronik hastalığı olanlar kullandıkları ilaçlar ve beslenme durumları hakkında hekimlerine danışmalıdırlar. Çocuklar sıvı-elektrolit dengesine daha duyarlı oldukları için daha dikatli olunmalı ve sık sık su içirmelidir" diye konuştu.

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
FOTOĞRAF

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!