Güncelleme Tarihi:
DENİZLİ'nin Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri'nde beyin cerrahisinde kullanılacak gamma knife cihazı ve ünitesinin kurulması için sözleşme imzalandı. Böylelikle, beyin tümörü operasyonlarında açık cerrahi gerektirmeden tedavi yapılmasını olanak tanıyan cihaza sahip yedi hastaneden biri de PAÜ oldu.
PAÜ Hastaneleri Beyin Cerrahisi ameliyatlarında kullanılmak üzere ileri teknoloji gamma knife cihazı sözleşmesi, Özem Medikal Firması Yetkilisi Mahir Manisalı ile Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve Başhekim Prof. Dr. Ali İhsan Bozkurt'un katılımıyla imzalandı. Sözleşme gereği cihazın kullanımına göre firmaya ödeme yapılacak.
PAÜ Hastaneleri Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feridun Acar, gamma knife cihazının ışınla hastalıklı beyin alanına etki eden bir yöntem olduğunu, 192 adet gamma ışını kaynağından çıkan ışın demetlerinin hastalıklı bölgede odaklanıp, çevresindeki sağlıklı beyin dokusuna zarar vermeden, hastalıklı dokuyu yüksek doz radyasyonla tedavi ettiğini söyledi. Acar, "Şu anda dünyada 300'ün üzerinde gamma knife merkezi var. Türkiye'de ise, PAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki Gamma Knife Merkezi'nin de katılımıyla toplam 7 merkez hizmet verecektir. Gamma knife için en yakın adres Ankara'dır. Hastanemizde kurulacak merkez Ege Bölgesi'nin tek merkezi olacak" dedi.
Acar, gamma knife ışın cerrahisi tedavisinin yaşı nedeniyle cerrahiye bağlı yan etkilerin yüksek olabileceği hastalarda önerilen bir tedavi yöntemi olduğunu belirterek, "İşlem sırasında genel anestezi ihtiyacı duyulmamakta olup, saçlı deride ve kafada yara oluşmamaktadır. Saçlar kesilmeden işlem yapılmakta ve tedavi sonrasında dökülme olmamaktadır. Bu yöntem, kafatasının açılmasını gerektirmediği için, açık cerrahi girişimlerde ortaya çıkabilecek olan kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülmemektedir. Hastanede yatışı gerektirmediği için buna bağlı ortaya çıkabilecek olan problemler görülmemektedir" diye konuştu.
PAÜ Hastaneleri Başhekimi Dr. Ali İhsan Bozkurt ise gamma knife tedavisinin hastalığın durumuna göre 15-20 dakika ya da 2-3 saat sürebildiğini belirtti. Operasyon sonunda hastaların aynı gün içinde evlerine dönebilme olanağı sağlayan cihazı Pamukkale Üniversitesi'ne kazandırmaktan mutlu olduklarını söyledi. Gamma knife cihazı, beyin damar yumakları, vücudun başka bir yerindeki kanserin beyine metastaz yapması, işitme-denge siniri tümörü, beyin kaynaklı hareket bozukluğu hastalıkları, yüz ağrısı ve iyi huylu beyin tümörlerinin tedavisinde kullanılacak.
Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, (DHA)
FOTOĞRAF