Otizmli çocuklara yaz okulunda tersine kaynaştırma

Güncelleme Tarihi:

Otizmli çocuklara yaz okulunda tersine kaynaştırma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2017 09:15

Otizmli çocuklara yaz okulunda tersine kaynaştırma

Haberin Devamı

DENİZLİ Otizm Derneği'nin açtığı yaz okulunda otizmli çocuklar için tersine kaynaştırma eğitimi verilerek, normal gelişim gösteren akranlarıyla birlikte oyunlar oynayıp, toplumsal yaşama adapte edilmeleri sağlanıyor.

Denizli Otizm Derneği tarafından 'Kaynamasın Bütünleşsin' temalı yaz okulunda otizmli çocuklar akranlarıyla birlikte eğitim alıyor. Program kapsamında çocukların eğlenerek öğrenmesi hedefleniyor. Geçen yıl okul öncesinde Türkiye'nin ilk tersine kaynaştırma otizm yaz okulunu düzenleyen Denizli Otizm Derneği'nin (DOD) bu yılki yaz okulu eğitimi 3 Temmuz'da başladı. DOD Eğitim Koordinatörü Burcu Bilik ve Pamukkale Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Şehmuz Aslan danışmanlığında düzenlenen yaz okulunda otizmli çocuklar normal gelişim gösteren akranlarıyla bir arada çeşitli etkinliklere katılıp, oyunlar oynayarak keyifli saatler geçiriyor. Tersine kaynaştırma eğitimiyle  otizmli çocuklar akranlarından öğrenirken, normal gelişim gösteren çocuklar da farklılıklarla bir arada yaşamayı öğreniyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından Denizli Otizm Derneği'ne tahsis edilen ve eğitim merkezi olarak kullanılan merkezde yapılan yaz okulu, gönüllülük esasına göre düzenleniyor. Yaz okulunda iki özel eğitim uzmanı, iki çocuk gelişim uzmanı, bir beden eğitimi öğretmeni, bir fizyoterapist, bir dil konuşma terapisti ve 11 gölge abla görev alıyor.

20 ÖĞRENCİ VAR

Denizli Otizm Derneği Başkanı Dudu Karaman, Türkiye'de geçen yaz ilk kez tersine kaynaştırma yaz okulunu düzenlediklerini belirterek, "Yaz okulumuzda otizmli çocuklar tersine kaynaştırma ile normal gelişim gösteren akranlarıyla bir arada oluyor, çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Farklı gelişim gösteren her öğrencinin bir gölge öğretmeni var. Gölge ablaların hepsi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Özel Eğitim veya Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi ya da mezunu. 28 Temmuz'a kadar, hafta içi her gün düzenlenen yaz okulunda 20 öğrenci bulunuyor.  Denizli merkezin yanı sıra köylerden ve ilçelerden de öğrenciler var" dedi.

Program kapsamında otizmli çocukların akranlarından öğrenmelerini artırmayı sağlamaya yönelik düzenlemeler yapıldığını belirten Karaman, "Oyun temelli etkinliklere ağırlık veriliyor. Her gün gerçekleştirilen rutin etkinliklerin yanı sıra günlük olarak değişen eğlenceli aktiviteler yapılıyor. Bahçe sulama, yemek hazırlanmasına yardım etme, sıra bekleme, birlikte oyun oynama gibi becerileri geliştirmek için de çalışmalar yapılıyor. Öğrenciler grup eğitimin yanı sıra bireysel eğitim de alıyorlar. Öğrenci velilerinin de dahil olduğu sistemde her gün nöbetçi anneler yemek hazırlayıp, temizlik yapıyor, babalar taşıma ve tamir işlerine yardım ediyor" diye konuştu.

Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!