Güncelleme Tarihi:
DENİZLİ (AA) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KASUAM) ile Kadın Haklarını Koruma Derneği Denizli Şubesi tarafından "Türkiye'de toplumsal cinsiyetçi bakış açısı ve kadın" konulu panel düzenlendi.
Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde konuşan PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağla Ünlütürk Ulutaş, kadına yönelik şiddetin incelendiğinde, coğrafi sınır, ekonomik gelişmişlik, öğrenim düzeyine bakılmaksızın her toplumda son derece yaygın olarak görüldüğünü söyledi.
- Eşinden fazla kazanan kadın şiddet riski altında
Dünyada 48 toplum tabanlı araştırmada, kadınların yüzde 10 ile 69'nun yaşamlarının herhangi bir döneminde eş şiddetine maruz kaldıklarının tespit edildiğini ifade eden Ulutaş şunları söyledi:
"Avrupa'da yapılan araştırmalara göre bu durum yüzde 20 ile yüzde 55 arasında değişmektedir. Aileye eşinden daha çok gelir getiren kadınların yüzde 63'nün eşlerinden en az bir kez şiddet gördüğü yapılan analizlerden ortaya çıkmıştır. Kadınların eşlerinden daha yüksek gelir getirmesi fiziksel şiddet riskini en az iki misli artırıyor. Fiziksel şiddetin en az olduğu durum, eşlerin eşit gelir elde ettiği durumdur. Türkiye'de de benzer durumlar söz konusu. Eşinden daha çok para kazanan kadınlar arasından yapılan araştırmalarda Avrupa'da görülen yüzdelik oranlar görülebilmektedir. Fakat bunu toplumun hepsine yaymak çok doğru değil."
PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Senem Ermumcu ise, kadına yönelik psikolojik tacizin hukuksal yönelimlerini anlatarak, "Genellikle kabul edilen görüşe göre, kadınların kendine güven eksikliği, saldırılara karşı koyabilme yeteneğinin azlığı, toplumsal bakış açısı gibi nedenlerle kadınların erkeklere göre psikolojik taciz mağduru olabilme ihtimalinin daha yüksek görülmektedir" diye konuştu.