IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2015 15:30
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TARAFINDAN KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE, ‘DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK : ÖLÜMÜNÜN 100. YILINDA GASPIRALI İSMAİL BEY’ KONULU KONFERANS DÜZENLEND
Pamukkale Üniversitesi (PÜ)
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Kongre ve Kültür Merkezi’nde, ‘Dilde, Fikirde, İşte Birlik.Ölümünün 100. Yılında Gaspıralı İsmail Bey’ konulu konferans düzenlendi.
Konuşmacı olarak Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Türkoğlu’nun katıldığı konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahittin Özçelik, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Erdem, Buldan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ercan Haytoğlu, Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yusuf Kılıç, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulamaları Merkez Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.Açılışta konuşma yapan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın, fikir ve kültür hayatımızda seçkin bir yeri bulunan Gaspıralı İsmail Bey’in ömrünü medeniyet ve terakki davasına adadığına dikkat çekti. Mustafa Kemal Atatürk gibi, düşünce ve mücadelesinde sadece yaşadığı çağda değil, her çağ için milletine ilham kaynağı olan bir dava adamı olduğuna değindi. Gaspıralı İsmail Bey’in Girit isyanı nedeniyle vatan topraklarını savunmak amacıyla Osmanlı ordusuna katılmak için yola çıkmış olmasını, Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Anadolu’ya geçerek vatan topraklarını kurtarmak için istiklal ateşini yakmasına benzeten Doç. Dr. Aydın, katılımlarından dolayı izleyenlere teşekkürlerini iletti.Doç. Dr. Mithat Aydın’ın açılış konuşmasından sonra konferansa geçildi. Konuşmasında Gaspıralı İsmail Bey’in mücadelesini tüm Türkler için yaptığını ifade eden Doç. Dr. İsmail Türkoğlu, ancak Türkiye Türklerindeki kadar diğer Türk Devletlerinde anılmadığından dolayı duyduğu üzüntüyü davetlilerle paylaştı. Gaspıralı İsmail’in hayat hikâyesinden kesitler sunan Doç. Dr. Türkoğlu, Türklerin birbirleriyle haberleşmesini sağlamak için gazete çıkardığını ve bu gazetenin Kaşgar’dan Çin Seddi’ne kadar tüm Türk Devletlerinde okunduğuna dikkat çekti. Gaspıralı İsmail’i Türk dünyasının geri kalmışlığına çözüm arayan bir rehber olarak tanımlayan Doç. Dr. İsmail Türkoğlu, kadınların birey olarak sosyal hayatta yer alması, kız çocukların okutulması, kütüphaneler kurulması ve okullar açılması gibi birçok alanda hizmetlerinin bulunduğunu hatırlattı.