Güncelleme Tarihi:
Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, (DHA)- DENİZLİ Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, çocuklarda görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu söyledi. Dr. Terzioğlu, hiperaktivitenin erken tanı ve tedaviye iyi yanıt veren bir bozukluk olduğunu belirtti.
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun dikkat süresinin kısalığı, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ile seyreden, erken tanı ve tedaviye iyi yanıt veren bir bozukluk olduğunu belirtti. Dr. Terzioğlu, şöyle dedi:
"Bazı çocuklarda sadece dikkat eksikliği görülürken bazı çocuklarda sadece hareketlilik ve dürtüsellik görülmekte, bazılarında ise tüm belirtiler görülmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısını koyabilmek için belirtilerin birden fazla ortamda görülmesi, okul başarısını, sosyal ilişkileri, işlevselliği etkilemesi gerekmektedir. Okul öncesi yaşlarda en sık görülen belirtiler aşırı hareketlilik, kıpır kıpır olma, yerinde duramama iken, ilkokul döneminde de sınıfta yerinde oturmakta güçlük, çok konuşma, söz kesme, sıra bekleyememe ve dikkat sorunları gibi belirtiler görülmektedir. Ergenlik döneminde ise aşırı hareketlilik azalmakta, hareketlilik yerini huzursuzluk hissine bırakmakta, dikkat eksikliği, öfke kontrol sorunları, aile ile çatışma, akran ilişkilerinde sorunlar ve alkol madde kullanımı görülebilmektedir."
Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda bazı noktaların aileleri yanılttığını anlatırken şu bilgileri verdi:
"Aileleri en çok yanıltan nokta; çocuğun tüm gün internette vakit geçirirken, bilgisayarda oyun oynarken ya da televizyon izlerken, eğlenceli işler yaparken dikkat sorunu yaşamaması yani dikkatle ilgili sorunların zevk ve haz veren aktivitelerde, bol uyaran içeren etkinliklerde olmaması ancak sorumluluk gerektiren aktivitelerde görülmesidir."
Dr. Terzioğlu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan ancak tedavi edilmeyen çocukların ders başarısızlığı, okuldan kaçma, kurallara uymama, zihinsel kapasitesinin daha altında bir eğitim düzeyine sahip olma, öfke kontrol sorunları, arkadaşları tarafından dışlanma, olumsuz akran gruplarına katılma, sigara, alkol, madde kullanımı, internet ve oyun bağımlılığı, depresyon ve kaygı bozuklukları gibi ruhsal hastalıklar açısından daha fazla risk altında olduklarını vurguladı.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun erken teşhis edilmesinin çocuğun geleceği açısından önemli olduğunu bildiren uzman Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, şunları ekledi:
"Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, tıbbi bir bozukluk olduğu için doğru tanı konulması, eşlik eden hastalıkların tanınması ve tedavisinin düzenlenmesi için Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Çocuk ve aile ile görüşülerek klinik bir değerlendirme yapılmakta, öğretmenlerden bilgi alınmaktadır. Gerek görülürse zihinsel işlevleri ve dikkati değerlendiren testler yapılmaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde ilaçla tedavi, davranışçı yaklaşımlar, okul temelli girişimler, aile eğitimi bir bütün şeklinde uygulanmaktadır. Bu nedenle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun erken tanı ve tedavisi çocuğun geleceği için önem taşımaktadır."
FOTOĞRAFLI