Güncelleme Tarihi:
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili ve Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, basın toplantısı düzenledi. Denizli'nin bu yılın ilk ayında gerçekleştirdiği ihracat rakamlarını açıklayıp, Türkiye'nin ihracat rakamlarını değerlendirdi. Kocasert, Türkiye'nin 2016 yılında yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen ihracatını yüzde 1'e yakın bir düşüşle kapattığını, Denizli'nin ise pozitif anlamda ayrıştığını, değer ve kilogram bazında geçen yıl yüzde 5'lik bir artış yakaladığını belirtti. Türkiye'nin ocak ayı ihracatının geçen yıla göre yüzde 15 artarak 9 milyar 157 milyon dolardan 10 milyar 528 milyon dolara yükseldiğini belirten Kocasert şöyle konuştu:
"4 yıl sonra Türkiye ihracatı ilk defa bir ay içinde iki haneli artış gösterdi. Bu çok sevindirici. Ocak ayındaki bu ihracat artışının geçici bir artış ya da geçici bir bahar olduğunu düşünmüyorum. 2017 yılı ihracat artışının sadece ocak ayıyla sınırlı kalmayacağını orta vadeli programda ortaya konulan hedefin 155 milyar dolar hedefinin rahatlıkla ulaşılabileceğini düşünüyoruz. Bu yıl sonunda ihracat geçen yılın üzerinde gerçekleşecek."
'UZUN YILLARDAN BERİ EN CİDDİ RAKAM'
DENİB Başkanı Kocasert, 2017 yılının Denizlili ihracatçılar için oldukça hareketli başladığını, ocak ayında Denizli'den yapılan ihracatın yüzde 11 artışla 198 milyon dolardan 220 milyon dolara ulaştığını belirtti. Kocasert sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu gerçekten de uzun yıllardan beri 1 ay içerisinde artış olarak kaydettiğimiz en ciddi rakam. Denizli, en çok ihracat yapan iller arasında 8'inci sıradaki yerini korurken, demir ve demir dışı metaller yüzde 73'lük artışla oldukça dikkat çekici bir performans sergileyerek ön plana çıktı. Uzun zamandır söylüyoruz. 'ABD özellikle Euro- dolar paritesinde yaşanan gelişmelerden sonra bizim için önemli bir pazardır, hedef pazardır' diye. ABD'ye ihracatın bu kadar artmasından oldukça memnunuz. İngiltere'ye ihracatımız yüzde 17 artarken, İsrail'e yüzde 50, Romanya yüzde 136, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 358'lik artış gerçekleşti. Bunlar Denizli ihracatının artışında lokomotif olarak başı çeken ülkeler oldu."
AMACIMIZ 'BEN TÜRK HAVLUSU İSTİYORUM' DEDİRTMEK
Verilerin 2017 yılının ihracatçılar için bir atılım yılı olduğunun bir göstergesi olduğunu vurguyan Kocasert, dünyaya Türk havlusunun yüzde 80'nini Denizli'nin ihraç ettiğini, bu alanda dünyanın önemli merkezlerinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Amacımız dünya çapında otellerde mağazalarda kullanılan aranan ve yurtdışında alışveriş yapan kimselere 'Ben Türk havlusu istiyorum' dedirtmek. New York, Londra, Dubai, Tokyo ve Moskova gibi şehirler başta olmak üzere dünyanın her yerinde Türk havlusunu ve 'Made in Denizli' etiketini yaygınlaştırmak en önemli amaçlarımızdan. Türk havlusu bir dünya markası olacak. Dünyanın ünlü isimleriyle Türk havlusunun tanıtımına yönelik sürpriz çalışmalarımız olacak."
FOTOĞRAFLI