Güncelleme Tarihi:
DENİZLİ (AA) - Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Denizli'nin ciddi hava kirliliği tehdidi altında olduğunu, en son ölçümlerde kirliliğin AB standartına göre 4 kat fazla olduğunu söyledi.
Bozoğlu, Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, hava kirliliği sorununun aylardır süregeldiğini ve ciddi boyuta vardığını savundu. Vatandaşların artarak devam eden hava kirliliğine maruz kaldığını ileri süren Bozoğlu, "Denizli'de ciddi bir kirlilik problemi olmasına rağmen, sadece partikül madde 10 ve SO2 kirleticileri ölçülüyor. Azot oksitler, kurşun, ozon, karbon monoksit gibi kirletici ve halk sağlığını tehdit eden, AB mevzuatında ölçülmesi zorunlu olan kirleticiler ölçülmüyor. Bu büyük bir eksikliktir" dedi.
- AB değerlerinden 4 kat fazla
İstiklal Caddesi ile Kayalık Caddesi'nde bulunan istasyonlarda 50 mikrogram/metreküp sınır değerin 2014 yılında sırasıyla 137 gün ve 190 gün aşıldığına dikkati çeken Bozoğlu, şunları söyledi:
"11 Ocak'taki il genelindeki partikül madde üzerinden hesaplama yaptığımızda AB sınır değeri 50 mikrogram/metreküpün 4 katı yüksekliğinde hava kirliliği değeri ölçüldü. Şu anda Denizli’de bu kirleticilerin değerleri, halkın ne soluduğu, ciğerlerine hangi maddelerin gittiği bilinmiyor. Bu kirleticilerin toplumca mücadele ettiğimiz uyuşturucudan da sigaradan da daha tehlikeli olduğu unutulmamalı."
Bozoğlu, 2012 yılında 88 ilköğretim ve anaokulu öğrencisinin kan testinde, öğrencilerin yüzde 20'sinde yüksek derecede kadminyum bulunduğunu, bunun kalitesiz yakıt kullanımından oluşan hava kirliliğinden kaynaklandığını savundu.
Bozoğlu, Denizli'de temiz hava eylem planı hazırlanması ve yetkililerin bu duruma karşı önlem alması gerektiğini sözlerine ekledi.