Güncelleme Tarihi:
Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)- DENİZLİ Devlet Hastanesi Nefroloji Uz. Dr. Evrim Bozkaya, ramazan ayında böbrek hastalarının ilaç alım saatlerinin tekrar düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Uz.Dr. Bozkaya, böbrek hastalarının doktorlarına danışmadan oruç tutmasının sakıncalı olacağını belirtti.
Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uz. Dr. Evrim Bozkaya, Ramazan ayında oruç tutmak isteyen böbrek hastalarının dikkat etmesi gerekenleri anlattı. Uz.Dr. Bozkaya, böbreğin vücutta su, kan, iyon, asit baz dengesini düzenleyen, artıkları ve toksik maddeleri atan, asit baz dengesini ayarlayan en önemli organlarından biri olduğunu söyledi. Ramazan ayında vücudun değişen düzene uyum sağlamasının genellikle 3 hafta sürdüğünü bu durumun böbrek hastalarının tedavisinde bazı zorluklara yol açtığını hastaların ilaç alım saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğine değinen Dr. Bozkaya, şöyle dedi:
"Türkiye'de 7.5 milyon böbrek hastası var. 2.5 milyon böbrek hastası ise, kritik düzeydedir. Sağlam bir böbrek uzun süren susuzluğa karşı vücudu dengelemektedir. Bu nedenle sağlıklı bir insanın 16 saatten uzun süren Ramazan ayında oruç tutması hiçbir problem oluşturmaz. Sağlıklı bir metabolizması ve böbreği olan kişi susuzluğa ve açlığa dayanır. Ancak, bunu böbrek hastalarımız için söyleyemeyiz. Özellikle böbrek hastaları için oruç tutmak çok kritiktir. Böbrek vücutta musluk dengesini sağlamakta ve gelen sıvıya göre vücuttan toksik maddelerin atılımını planlamaktadır. Ancak böbrek hastalarında bu düzenleme ortadan kalkmaktadır. Vücuda su gelmediği takdirde toksinler birikerek hastaları diyalize dahi başlatmaktadır."
"DÜZENLİ BESLENİN VE SIVI TÜKETİN"
Devlet Hastanesi Nefroloji Uz. Dr. Evrim Bozkaya, öbrek yetmezliği tedavisinde en temel yöntemin düzenli su tüketilmesi olduğunu ve bu nedenle kronik böbrek hastalarının oruç tutmasının önerilmediğini anlattı. Dr. Bozkaya, şöyle devam etti:
"Böbrek yetmezliği genellikle tedaviye rağmen ilerleyici bir hastalıktır. Düzenli beslenmemek ve düzenli sıvı tüketmemek hastalığın ilerlemesine yol açar. Ramazan ayında böbrek hastaları, iftarla sahur arasındaki sürede su içme ihtiyaçlarını gideremez. Ramazan ayı sonrası hastalığını bilmeyen birçok kronik böbrek hastası ramazandan sonra bazı şikayetlerle hastaneye başvurduklarında kronik böbrek hastalığı varlığı saptanır. Kronik böbrek hastalarının ilaçları düzenli kullanmaları gereklidir. Bu nedenle zaten oruç tutmaları imkansız hale gelir. Böbrekleri normal çalışmayan kişilerin oruç tutması durumunda diyaliz tedavisine kadar gidebilen bir sonuç ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle böbrek fonksiyonlarını etkileyen hastalık varlığına ve böbrek taşı şikayetleri olanlarda oruç tutmak önerilmemektedir."
FOTOĞRAFLI