AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı Denizli Bölge Toplantısı

Güncelleme Tarihi:

AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı Denizli Bölge Toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2015 15:11

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop: - "Seçim barajıyla ilgili bir tartışma Türkiye'de yok. Hukuken anayasaya göre de olamaz. Anayasa Mahkemesi bu manada bir inisiyatif kullanamaz, kullanırsa o Anayasa Mahkemesi'nin anayasa ile çizilen yetkilerini, görevlerini aşması anlamına gelir" - "Fakat en son Mayıs 2014 itibarıyla seçimlere bir yıldan fazla zaman varken tartıştık ve neticede mevcut sistemle gidilmesi yönünde bir eğilim ortaya çıktı. Böyle bir eğilimin müsebbibi de Anayasa Mahkemesinin tavrıdır, tutumudur" - "Eğer Anayasa Mahkemesi bu şekilde millet iradesini, Parlamentoyu, anayasayı yok sayan bir karar verdiği takdirde milletimizin buna da tepkisi olacaktır muhakkak, bu bizim oyumuzu artırır sadece"

Haberin Devamı

DENİZLİ (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Türkiye'de seçim barajıyla ilgili bir tartışmanın olmadığını belirterek, "Hukuken anayasaya göre de olamaz. Anayasa Mahkemesi bu manada bir inisiyatif kullanamaz, kullanırsa o Anayasa Mahkemesi'nin anayasa ile çizilen yetkilerini, görevlerini aşması anlamına gelir" dedi.

Partisinin Pamukkale'de bir otelde düzenlediği Seçim İşleri Başkanlığı Denizli Bölge Toplantısı'na katılmak için Denizli'ye gelen Şentop, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Seçim barajının kaldırılması halinde AK Parti'nin stratejisinin sorulması üzerine Şentop, seçim barajının kaldırılması yönünde şu anda bir çalışmanın olmadığını ifade etti.

Bu çalışmanın ancak TBMM'de yapabileceğine dikkati çeken Şentop, "Parlamentoda, anayasadaki hükümlere tabi olarak ancak seçimden bir sene önce böyle bir düzenleme yapabilirdi. Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler 1 yıl içerisinde uygulanmaz, anayasanın getirdiği prensip bu" dedi.

Haberin Devamı

"Anayasa Mahkemesi üzerinden böyle bir tartışma yapılmaya çalışılıyor, bu yanlış bir tartışma" ifadesini kullanan Şentop, şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesi'nin bu şekilde bir bireysel başvuru üzerinden bunu bir iptal davasına çevirip dönüştürüp kanun iptali yönüne gidebilmesi mümkün değil. Bunu Anayasa Mahkemesi daha önce düşünmüş, bununla ilgili kanununa bir hüküm koymuş, parlamento bunu çıkartmıştır.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından konuyu gündeme getiren yazara bir bilgi notu gönderiliyor. Bunu 30 Kasım'da Antalya'daki toplantıda ilk kez sayın başkan Haşim Kılıç bey dile getirmiş, sonra tepkiler üzerine 1 Aralık'taki yazıda Muharrem Sarıkaya bazı düzeltmeler yapmıştı. En sonunda 5 Aralık'taki yazısında Anayasa Mahkemesi'nin bu şekilde bir iptal davasına bunu dönüştürebilme yetkisinin imkanının olmadığını, ancak bu konuda böyle bir karar çıkarsa bir ihlal kararı verebileceğini, gereğini yapmanın da anayasa çerçevesinde Parlamento'nun işi olduğunu belirtiyor.

Seçim barajıyla ilgili bir tartışma Türkiye'de yok. Hukuken anayasaya göre de olamaz. Anayasa Mahkemesi bu manada bir inisiyatif kullanamaz, kullanırsa o Anayasa Mahkemesi'nin anayasa ile çizilen yetkilerini, görevlerini aşması anlamına gelir."

Haberin Devamı

Baraj konusunu geçen yıl kamuoyunda tartışmaya açtıklarına işaret eden Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 30 Eylül 2013'te demokratikleşme paketinin açıklandığını, "sıfır baraj ve dar bölge sistemi", "yüzde 5 baraj ve daraltılmış bölge sistemi" ve "mevcut sitemin devamı" olmak koşuluyla üç alternatifli seçim sistemi önerilerinin bu pakette bulunduğunu belirterek, konunun biraz gündemde kaldığını savundu.

- "Bu eğilimin müsebbibi Anayasa Mahkemesi'nin tavrıdır, tutumudur"

Şentop, diğer partilerin buna alaka göstermediğini söyleyerek şöyle devam etti:

"Onlar tabi kendi işlerine gelecek şekilde bir seçim sistemi olsun istiyorlar. Halbuki biz Türkiye'de anayasadaki ilkeye göre hem yönetimde istikrarı, hem temsilde adaleti sağlayacak bir sistem olması gerektiğini düşünüyoruz. Anayasaya göre de böyle. Bunu sağlayacak bu üç sitemden birisi olabilirdi, biz de bunu kendi aramızda görüştük. Fakat en son Mayıs 2014 itibarıyla seçimlere bir yıldan fazla zaman varken tartıştık ve neticede mevcut sistemle gidilmesi yönünde bir eğilim ortaya çıktı. Böyle bir eğilimin müsebbibi de Anayasa Mahkemesinin tavrıdır, tutumudur. Anayasa Mahkemesi daha önce de Parlamentonun hazırladığı bir seçim sitemini 1969 seçimleri öncesinde müdahaleyle, iptalle kendine göre bir sisteme dönüştürmüş, milli bakiye sistemi diye literatürde olmayan bir sistem uygulanmak zorunda kalmıştı. Biz yine bir değişiklik yaptığımızda, mahkemenin bir şekilde müdahalesi ile sistemi bozabileceği endişesiyle bundan vazgeçtik. 2015'ten sonra bu konuyu Parlamento'da ciddi olarak tekrar değerlendirebiliriz. Ama şu anda barajla ilgili bir sorun yok. Eğer Anayasa Mahkemesi bu şekilde millet iradesini, Parlamentoyu, anayasayı yok sayan bir karar verdiği takdirde milletimizin buna da tepkisi olacaktır muhakkak, bu bizim oyumuzu artırır sadece."

Haberin Devamı

- "YSK'nın, seçimlerin 7 Haziran'da gerçekleşeceğini ilan etmesini bekliyoruz"

Seçimin öne alınması ile ilgili soruya ise Şentop, YSK'nın muhtemelen bir hafta içerisinde seçim takvimini açıklayacağını, seçimlerin 7 Haziran'da gerçekleşeceğinin ilan edilmesini beklediklerini belirterek, buna göre aday listelerinin 7 Nisan'a kadar teslim edileceğini, yurt dışında ise 8-31 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Şentop seçim ve oy oranlarıyla ilgili sorulan soru üzerine, farklı anket çalışmalarının yürütüldüğünü, AK Parti'nin oyu oranının yüzde 50 civarında olduğunu savundu. Oylarda zaman zaman yüzde 1'lik bir oynama olduğunu belirten Şentop, "AK Parti'nin oyunda yüzde bir puan eksilme olsa, bu başka bir partiye gitmiyor, bu kararsızlara gidiyor. Bunun sebebi de seçime çok zaman var. Milletimiz tam bir seçim psikolojisi havası içerisinde olmadığı için kesin karar belirtmiyor. Seçime bu kadar zaman varken yapılan anketlere göre seçim yaklaştıkça, iş ciddileştikçe sandık ve oy işi, kararsızlarda ciddi bir azalma oluyor ve bu oylar AK Parti'ye yansıyor. Bizim daha önceki seçimlerde aldığımız oydan daha fazla bir oyu inşallah Haziran 2015 alacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Şentop daha sonra partisinin Seçim İşleri Başkanlığı Denizli Bölge Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Ataş, AK Parti Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli'nin yanı sıra Aydın, Muğla, Uşak ve Afyonkarahisar il ve ilçe seçim işleri başkanları da yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!