Güncelleme Tarihi:
DENİZLİ (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici maliyetlerinin hızlı bir şekilde aşağıya çekilmesi gerektiğini belirterek, "Gübre ve yem desteklerinin KDV indirimi yerine direkt üreticiye doğrudan destek olarak verilmesini talep ediyoruz" dedi.
EGS Park Fuar Alanı'nda bu yıl 12'ncisi düzenlenen Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışına katılan Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarımda planlı üretime geçilmesi gerektiğini, Türkiye'nin en önemli probleminin plansız büyüme olduğunu söyledi.
Bayraktar, üreticilerin maliyetlerinin artmasına rağmen süt fiyatlarının yaklaşık 20 aydır artmadığını anlatarak, "Üreticilerimiz üretim maliyetlerinin düşürülmesini bekliyor. Bizim de bu konuda yem, gübre ve mazot maliyetlerinin aşağıya düşürülmesi için hükümetimizle görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.
Tarım sektöründe serbest piyasanın oluşmadığına işaret eden Bayraktar, şöyle konuştu:
"Et ve Balık Kurumunun Et ve Süt Kurumu adıyla piyasaya müdahaleci bir kurum olarak girmesini istiyoruz. Nasıl buğday, mısır, çeltik giriyorsa temel ürünlerde de müdahale şart. Çünkü tarım sektöründe serbest piyasa oluşmamış durumda. Yani alıcı az, satıcısı çok olan bir sektörde çalışıyoruz. Arzın yükseldiği dönemlerde ürün fiyatı hızlı bir şekilde düşer. Domates, patateste yaşadığımız olayı yaşarız. Yani bir yıl ürün para ediyorsa herkes plansız bir şekilde üretime geçiyor, bir bakıyorsunuz domates, patates ve salatalıkta arz yükseliyor, fiyatlar tepetaklak oluyor. Bu kez de üretici üretimden vazgeçiyor. Yani fiyatların düşmesi demek, önümüzdeki yıl yükseleceği demektir. Dolasıyla bu kısır döngüden kurtulmamız lazım."
Bayraktar, üretici birliklerinin daha fonksiyonel olması, piyasaya girmesi, müdahale alımı ve planlama yapmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Üretici maliyetlerinin hızlı bir şekilde aşağıya çekilmesi gerekir. Gübre ve yem desteklerinin KDV indirimi yerine direkt üreticiye doğrudan destek olarak verilmesini talep ediyoruz. Bu fevkalede önemli, maliyetleri aşağıya çektiğimizde üreticimiz üretmede sıkıntı çekmeyecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Tarımsal mekanizasyon, traktörler, biçerdöverler, tarım makineleri, sulama teknikleri, hayvancılık ve yem alanında faaliyet gösteren 400 firmanın katıldığı fuar, 15 Mart'a kadar açık kalacak.