Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversiteyi, Çorum’la bütünleştirdiklerini söyledi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık ve Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü İsmail Eker ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, yeni eğitim öğretim yılı öncesi, üniversite çalışmaları hakkında bilgi verdi. Öğrenci hedeflerinin 16 bin 500 olduğunu belirten Rektör, basın toplantısından sonra Kuzey Kampüs alanında devam eden inşaatları yerinde inceledi.
Kuruluşundan itibaren geçen 9 yıllık süre içerisinde Çorum’un göz bebeği kurumlarından birisi olan Hitit Üniversitesi’nin fiziki altyapısını iyileştirme çalışmalarını hızla sürdüğünü, akademik ve eğitim için gerekli çalışmaları da tüm hızıyla yerine getirmeye çalıştığını dile getiren Alkan, “Hitit Üniversitesinin yıllar sonrasının köklü bir üniversitesine dönüşmesinin ancak bugünden atılacak sağlam adımlarla gerçekleşeceğine olan inancımız, bizlerin bu başlangıç döneminde büyük atılımlar yapmamızı zorunlu kılmaktadır” dedi.
2011 yılında başlatılan kampüs çalışmalarında öncelikle üniversitenin gelişiminin kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri dikkate alınarak arazi planlamasının yapıldığını anlatan Prof. Dr. Alkan, kampüs çalışmaları kapsamında 4 yıllık süreçte çok önemli aşamalar kat edildiğini kaydetti.
Yapılan çalışmalar sonunda Kuzey ve Güney Kampüsü adı verilen iki ayrı kampüs alanının belirlendiğini hatırlatan Alkan, yaklaşık 470 bin metrekarelik Güney Kampüsünde imar planı çalışmalarının tamamlandığını, master plan ile altyapı ve üstyapı proje çalışmalarının devam ettiğini, söz konusu kampusün ağırlıklı olarak Sağlık Kampüsü olarak tasarlandığını dile getirdi.
Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ve yurt dışı destekleri hakkında da açıklama da bulunan Rektör Alkan, “Nitelikli öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla 2010 yılında hayata geçirilen Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında lisansüstü eğitim öğretim görmek amacıyla Üniversitemiz adına gönderilen 87 araştırma görevlimiz eğitimlerini tamamladıklarında, özellikle öğretim elemanı temininde güçlük çekilen alanlarda öğretim üyesi ihtiyacımızı karşılayacaklardır. Fiziki sınırların neredeyse ortadan kalktığı dünyamızda hemen her konuda olduğu gibi eğitimde de uluslararasılaşmanın önemine inanan Üniversitemiz, öğretim elemanlarımızın diğer üniversitelerdeki meslektaşlarıyla bilgi birikimlerini paylaşmalarını, ortak çalışmalara imza atmalarını sağlamak, yurt dışında yapılan bilimsel toplantılara katılımın yarattığı olumlu etkileri arttırmak amacıyla kısa ve uzun süreli olmak üzere yurt dışı görevlendirmelere destek sağlamaktadır” diye konuştu.
Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile birlikte üniversitede 7 Fakülte, 3 Enstitü, 2 Yüksekokul ve 7 Meslek Yüksekokulumuz ile 11 Araştırma ve Uygulama Merkezinin bulunduğunu açıklayan Alkan, Turizm, İletişim ve Diş Hekimliği Fakültelerinin açılması yönündeki tekliflerlerin YÖK’e iletildiğini ifade ederek, sürecin devam ettiğini bildirdi.
Meslek Yüksekokullarında 2010 yılında 38 olan program sayısının 86’ya ulaştığını anlatan Alkan, “Lisans programlarımızda 34 olan bölüm sayısı yüzde 94’lük bir artışla 66’ya, Enstitülerimizdeki programların sayısı da 11’den 25’ye ulaşmıştır. Açtığı bölüm ve programların bölgenin koşullarına uyum göstermesi ve geleceğe dönük, istihdam garantili olmasına özen gösteren Hitit Üniversitesi, böylelikle öğrencilerini Türkiye’de çok az sayıdaki üniversitede bulunan ve iş imkânı yönüyle ön plana çıkan Moleküler Biyoloji ve Genetik, Antropoloji, Mekatronik, Lojistik, Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi, Beslenme ve Diyetetik, Sağlık Kurumları İşletmeciliği gibi pek çok yeni programla buluşturmaktadır. 2011 yılında üniversitemizin önlisans, lisans ve lisansüstü toplam öğrenci sayısı 9 bin 524 iken, bugün geldiğimiz noktada bu rakam oldukça yükselmiştir. Öyle ki, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı yerleştirmeleri sonucunda 2011 yılına göre öğrenci sayımızın yaklaşık yüzde 95’lik bir artış ile 16 binin üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir. 2015-ÖSYS sonuçlarına göre üniversitemizdeki aktif 5 fakülte ve 2 yüksek okulumuzda yer alan 20’si Normal, 7’si ikinci öğretim olmak üzere toplam 27 lisans programımız bin 796 öğrencimiz tarafından tercih edilerek yüzde 99.50 doluluk oranına ulaşılmıştır. Şu anda dünyanın değişik ülkelerinden 63 uluslararası öğrenci öğrenimini üniversitemizde devam ettirmektedir. 2013 yılında üniversitemize 15 ülkeden 294 kişi eğitim görmek amacıyla başvuru yapmış ve bunların 23’ü Üniversitemize kayıt yaptırarak yerleşmişti. Geçen yıl üniversitemize yapılan 23 farklı ülkeden 401 başvuru sonucunda 47 yabancı uyruklu öğrenci üniversitemize kayıt yaptırmıştı. Uluslararası öğrencilerin üniversitemizi tercihi bu yıl da artarak devam etti. 2015-2016 eğitim-öğretim yılında üniversitemize rekor düzeyde başvuru gerçekleşerek 54 farklı ülkeden bin 186 başvuru yapılmış ve yapılan değerlendirme sonucunda bu öğrencilerin 29 farklı ülkeden 177’si asil ve 136’sı da yedek olmak üzere toplam 313’ünün başvurusu kabul edilmiştir” dedi.
“En Özel Devlet Üniversitesi” sloganıyla, ülkemizin dört bir tarafında düzenlenen eğitim fuarlarına katılarak geniş kitlelere ulaşma imkânı bulunan Hitit Üniversitesi’nin, öğretim elemanları ve idari personeli tarafından etkin bir şekilde tanıtıldığını anlatan Alkan, konuşmasında şunları kaydetti;
"Marka Şehir, Dünya Üniversitesi” sloganıyla çıkmış olduğu yolda uluslararasılaşma çalışmalarına hız kesmeden devam eden Üniversitemiz, sadece ulusal değil uluslararası alanda düzenlenen eğitim fuarlarına da katılarak, yurt dışından gelecek olan öğrencilere tanıtımlar yapmaktadır. Üniversitemizde lisans/lisansüstü düzeyde eğitim imkânları ve öğrenci değişim programları başta olmak üzere pek çok konuda detaylı bilgilerin verildiği bu fuarlarda, Türkiye’de öğrenim görmek isteyen öğrencilere üniversitemizi yakından tanıma fırsatı sunulmaktadır. Bu çerçevede Sudan, Azerbaycan, Kazakistan, Fas vb. ülkelere gidilerek buralarda üniversitemizin tanıtımı yapılmıştır.
Üniversitemizin son dönemlerde yapmış olduğu bilişim alanındaki gelişmelere paralel olarak bilimsel bilgiye erişimde basılı kitap ve dergi gibi geleneksel materyallerin dışında kullanımı tüm dünyada oldukça yaygınlaşan, internet üzerinden pek çok veri tabanına üyelik sağlanarak da güncel bilgiye hızlı erişim sağlanmaktadır. İçerisinde milyonlarca dergi, tez, makale ve akademik çalışmaların yer aldığı sayısı 50’ye ulaşan veri tabanlarına sadece Merkez Kütüphanemizden değil, internet bağlantısı bulunan her yerden rahatlıkla erişim sağlanabilmektedir. Üniversitemiz otomasyon bilgi sistemi yazılımı, kendi personelimiz tarafından yoğun ve özverili çalışmalar sonucu fonksiyonel modül yapısında hazırlanmış olup, şu an kullanılmaktadır. En önemli unsuru özel bilgiler içermesi nedeniyle Üniversitemizce hazırlanmış olması güvenlik açısından büyük önem arz etmektedir.
ÖĞRENCİLERE SUNULAN İMKÂNLAR
Kayıt Öncesi Destek: Üniversitemizin imkânları ile hazırlanmış olan Öğrenci Otomasyon Sistemi ile tüm öğrencilerimizin ön kayıt ve ders kayıt işlemlerini online sistem üzerinden yapılmaktadır. Öğrencilerimiz bu sistem üzerinden kesin kayıt, ders kaydı, burs ve kısmi zamanlı çalışma başvuruları ile öğrenci belgelerini alma gibi pek çok işlemi yapabilmektedirler.
Değişim Programlarından Faydalanma: Üniversitemizin 13 farklı ülkede 28 farklı üniversite ile Erasmus ikili anlaşması, Mevlana Değişim Programı kapsamında 22 farklı ülkede 59 üniversite ile anlaşması ve 4 kıtada 29 farklı ülkede 65 üniversite ile eğitim ve araştırma ikili işbirliği protokolleri bulunmaktadır. Öğrencilerimiz bu anlaşmalardan istifade ederek farklı ülkelerdeki üniversitelere ya da ülke içerisindeki değişik üniversitelere giderek eğitimlerinin bir kısmını bu üniversitelerde yapabilmektedirler.
Yükseköğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından verilen kredi ve burslara ek olarak, 2014 yılında 300 öğrencimize kısmi zamanlı çalışma imkânı ve ihtiyaç sahibi 500 öğrencimize karşılıksız
yemek bursu desteği verilmiş olup bu yıl için de aynı sayıda destek sağlanacaktır. Ayrıca iş adamı Ömer Derindere, Çorum Hitit Vakfı, ÇEKVA, Aksu Makina ve TEV tarafından da öğrencilerimize karşılıksız ve özel burs destekleri sağlanmaktadır. İlimiz merkezde bulunan KYK’ya bağlı Akşemseddin Erkek Öğrenci Yurdunun bin 11, Hitit Kız Öğrenci Yurdu’nun ise 1537 öğrencilik kontenjanı bulunmaktadır. Bu haliyle KYK’nın ilimiz merkezindeki toplam kontenjanı 2 bin 548’dir. Buna yakında hizmete girmesi düşünülen 1500 kişilik öğrenci yurdunun da eklenmesi ile merkezde KYK’nın yurtlarındaki toplam öğrenci kontenjanı 4 bin 48’e ulaşacaktır. Ayrıca Çorum’un Osmancık ilçesinde KYK’ya ait yurtlarda toplam 300 kişilik kontenjanı olan kız ve erkek öğrencilere yönelik yurt bulunmaktadır. Sungurlu ve Alaca ilçelerinde KYK tarafından yakın bir zamanda yurt yapımına başlanacaktır. İskilip ilçesinde de KYK’nın yurt yapım çalışmaları proje aşamasındadır. Ayrıca çok sayıda özel yurt ve apart öğrenci evleri de faaliyet göstermektedir.
PROJE DESTEKLERİ
Bilimsel Araştırma Projeleri Birimimiz 2010 yılında yaklaşık 47.000 TL’lik bütçesiyle 14 projeye destek verebilirken (proje başına verilen ortalama destek miktarı 3,350 TL); Üniversitemizin yoğun gayretleri sonucunda bugün tek bir projeye verilen destek miktarı neredeyse 2010 yılı toplam BAP bütçesine ulaşmaktadır. 2015 Yılının sadece ilk 7 aylık döneminde 46 proje, 587 bin 722 bin TL ile desteklenmiştir. Çorum’un problemlerinin çözümü, sosyal kültürel hayatın geliştirilmesi, ilimizde yaşayanların hayat standartlarının iyileştirilmesi ve benzeri amaçları yerine getirmek için Çorum Belediyesi görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda proje yapmak üzere “Çorum İçin Bir Projem Var” isimli bir proje protokolü imzalanmıştır. Bu protokol kapsamında Üniversite-Belediye iş birliği sağlanarak çeşitli konularda araştırma projeleri, yüksek lisans ve doktora tezlerinin hazırlanması ve uygulamalarının gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Üniversitemizdeki akademik bilgi birikiminin insanlığın yararına olacak çalışmalarda kullanılmasının en güzel örneklerinden birisi olan ve ülkemizde İstanbul’dan sonra sadece ilimizde yapılan bu uygulama ile “Ulaşım, Sosyal Hizmetler, Kültür ve Çevre” konularındaki araştırma projelerimiz 2015 yılı içinde desteklenmeye uygun bulunmuştur.
Üniversitemizde son zamanlarda yaşanan değişim ve dönüşümler sonucu ortaya çıkan bu başarı tablosunun oluşmasına emeği geçen ve katkıda bulunan başta akademik personelimize, idari personelimize, öğrencilerimize, tanıtım faaliyetlerimizi gerçekleştirdiğimiz öğretim elemanlarımıza, ilimizde ve her coğrafyada Üniversitemizi sahiplenerek bizlere maddi/manevi destek veren tüm gönüldaşlarımıza içtenlikle teşekkür ediyorum."