Kemanı "ağlatan" ev kadınları

Güncelleme Tarihi:

Kemanı ağlatan ev kadınları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2015 11:44

- Çorum'da belediye bünyesinde hizmet veren merkezde düzenlenen kursa katılan ev kadınları, keman çalmayı öğreniyor - Farklı yaşlardaki kadınlar, tanıştıkları kemanla notalara hayat vererek müzikle buluşmanın mutluluğunu yaşıyor - 56 yaşındaki kursiyer Hatice Manan: "Öğrenmenin yaşının olmadığına inanan biri olarak kendimi burada ispatlamaya çalışıyorum"

Haberin Devamı

ÇORUM (AA) - KEMAL KARADAĞ - Çorum'da belediye bünyesinde hizmet veren Kadın Kültür ve Sanat Merkezince düzenlenen kursa katılan ev kadınları, keman çalmayı öğreniyor.

En genci 20, en yaşlısı 65 yaşında olan kadın kursiyerler, hayatlarına sanatsal bir yön verebilmenin mutluluğu yaşarken, evrensel müziğin yaş engelinin bulunmadığını da kanıtlar nitelikte çalışmalarını sürdürüyor.

Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, merkezde açılan kursların özellikle ev kadınlarının sosyal hayatlarına sağladığı katkıyı AA muhabirine değerlendirdi.

Belediye olarak özellikle ev kadınlarına yönelik birçok faaliyete öncülük ettiklerinin altını çizen Gül, merkezde açılan hat sanatı, el işi, keman, saz ve yemek kurslarıyla kadınların hayata bakış açılarını değiştirdiklerine inandığını belirtti.

Haberin Devamı

Yürütülen sanatsal faaliyetler kapsamında 15 bin kadına ulaştıklarını ifade eden Gül, merkezin açtığı keman kursuna ev kadınlarının büyük ilgi gösterdiğini anlattı.

Sanatın yaşının olmadığının bir kez daha kanıtlandığına değinen Gül, "Kemanla tanışan, belki de ilk defa bir enstrümanla tanışan ev hanımlarımız sanatla hayata bağlanmanın farklılığını yaşıyor. Kursa katılan kadınlarımız burada kemanlarıyla adeta notalara hayat veriyor. Hedefimiz belediye bünyesindeki tasavvuf, Türk sanat ve halk müziği korlarına bu kurslarla sanatçı yetiştirmek" ifadelerini kullandı.

- "Sanatın yaşı yok"

Kursiyerlerden 61 yaşındaki Kamile Kış, enstrüman çalmaya udla başladığını, annesinin vefatı sonrasında müzikle uğraşmayı bıraktığını belirtti.

Uzun sürenin ardından sanatsal faaliyetlere kemanla dönüş yapmaya karar verdiğini aktaran Kış, "Yaşlılar enstrüman çalamaz, onlar sanatla ilgilenemez diye bir şey yok. Çünkü sanatın yaşı yok. Gerçekten yaşlılar da enstrüman çalabilir. İçinde bulunduğumuz dönem aslında en donanımlı zamanlarımız. Gençlere göre daha birikimliyiz. Keman çalmaktan mutluyum" dedi.

Nevin Balak (50) ise hayatında ilk defa bir enstrümanla tanıştığını ifade ederek, "Ev hanımıyım. Evde boş boş vakit geçirmek yerine bu kursa katılarak sanatla tanışmayı istedim. Daha önceden kemana karşı ilgim vardı. Keman çalmak gençlik hayalimdi. Bu fırsatı ancak 50 yaşımda yakalayabildim. Şimdi kemanımla, notalarla hayat buluyorum" diye konuştu.

- "Ruhum gençleşsin istedim"

Haberin Devamı

Kursiyerlerden 56 yaşındaki Hatice Manan, "ruhum gençleşsin" düşüncesinin hakim olduğu bir dönemde kursa başladığını ve aradan geçen iki ayın sonunda önemli mesafe katettiğini söyledi.

Kemanın sesine kızının çalmasından ötürü aşina olduğunu dile getiren Manan, şunları kaydetti:

"Zamanı değerlendireyim, ruhum gençleşsin düşüncesiyle bu kursa katıldım. İlk defa burada enstrüman çalmaya başladım. Evde oturmak bana iyi gelmedi. Öğrenmenin yaşının olmadığına inanan biri olarak kendimi burada ispatlamaya çalışıyorum. Eğitimlerimiz oldukça verimli. Yaklaşık 2 aydır kemanla sanat yapmaya çalışıyorum. Kızım keman çalmayı bıraktı ama ben kemanla hayat buldum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!