Güncelleme Tarihi:
Yusuf ÇINAR/ÇORUM, (DHA) - ORTA Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından hazırlanan 'Kayıt Dışı İstihdam İle Mücadele Ediyor 2 Projesi' tamamlandı. Samsun, Çorum, Amasya ve Tokat illerini kapsayan TR83 bölgesinde farklı hedef kitlelere ulaşılarak, kayıt dışı istihdam konusunda farkındalık oluşturuldu.
Kayıtlı istihdamın artırılması ve bölge ölçeğinde illerin ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla, 2016 yılı Temmuz ayında başlayan ve 314 bin Avro proje 14 ay sürdü. Projenin tamamlanmasının ardından Çorum'da basın toplantısı düzenlendi. Proje Genel Koordinatörü Kübra Ceviz, basın toplantısında proje kapsamında yapılan çalışmalar ve sonuçları hakkında bilgiler verdi.
Projenin uygulandığı Samsun, Çorum, Amasya ve Tokat illerinde kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Ceviz, bu amaçla kayıt dışı çalışanlar, işçiler, işverenler, işçi sendikaları, öğrenciler ve genel sağlık sigortası kapsamındaki binlerce kişiye yönelik farkındalık etkinlikleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Ceviz, işletmelere yönelik eğitimler kapsamında işverenlere istihdama yönelik teşviklerin anlatıldığını dile getirdi.
Etkinliklerde, Çorum’daki ilkokul ve üniversite öğrencilerine kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda bilgi verdiklerini seyliyen Ceviz, "Bu tür çalışmalarla toplumdaki kayıt dışı bilincinin artırılması sağlandı.Çeşitli yollar kullanarak, çeşitli hedef kitlelerine kayıt dışı istihdamla ilgili bilgilendirme faaliyetlerinde bulunduk. İlkokuldan, üniversite öğrencilerine kadar bilgilendirme faaliyetleri yapıldı. Sendika temsilcileri ve işverenlere kayıt dışı istihdamla mücadele anlatıldı ayrıca devletin sunduğu istihdam destekleri hakkında bilgilendirme yapıldı" dedi.
DENETİMLER ARTIRILMALI
Ceviz, toplantı sonunda basın mensuplarının, kayıt dışı istihdamın sebepleri ve hangi sektörde kayıt dışı istidamın daha fazla olduğu yönündeki sorulan üzerine "Vergisini düzenli ödeyen ve kayıtlı istihdam sağlayan işverenler haksız rekabetin önlenmesini istiyor. Daha çok denetim yapılması yönünde talepleri var. Çalışanlar açısında da asgari ücretli çalışanlar çeşitli yardımlar alıyorlar. Bazı kişiler kayıtsız çalıştıklarının bile farkında değiller. İşverenlerin bir takım önerilerini kabul eden ve geleceklerine nasıl etki ettiğini bilmeyen insanlar var maalesef. Biz bu insanları bilgilendirmeye çalıştık" şeklinde konuştu.
KAYIT DIŞI İSTİDAM EN FAZLA TARIM SEKTÖRÜNDE
Kayıt dışı istihdamın en çok tarım sektöründe olduğunu belirten Ceviz "TÜİK verilerine göre her bölgede tarım alanında kayıt dışı istihdam çok yüksek. Tarım işçilerinin kayıt altına alınması konusunda çalışmalar var. Bunun yanı sıra ev temizliği işçisi gibi özellikle çalışan kadınlarda kayıt dışı istihdam çok fazla" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI