İş dünyasından muhalefete "vize" çağrısı

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasından muhalefete vize çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 11:21

- Başbakan Davutoğlu'nun Avrupa ülkeleriyle vize muafiyetinin haziran ayında başlatılmasıyla ilgili açıklamalarını sevinçle karşılayan Çorum'daki iş dünyasının temsilcileri, Türkiye'nin ticaret hacminin artması ve 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine daha hızlı ulaşılabilmesi adına vize muafiyeti için yapılacak yasal düzenlemeler konusunda muhalefet partilerinin hükümete destek olması çağrısında bulundu- Çorum TSO Başkanı Başaranhıncal:- "Vize serbestisinin en önemli çıktısının, küresel iş camiası nezdinde Türkiye'nin çok daha prestijli bir konuma ulaşacağı olduğunu düşünüyorum"- ÇOSİAD Başkanı Onur:- "Beklentimiz, Başbakan'ın da söylediği gibi bir an önce kanuni düzenlemelerin yapılarak haziran sonu gibi vizesiz giriş çıkışa başlayabilmek"- İş adamı Yağlı:- "Bu süreç içerisinde yapılacak kanun çalışmalarında muhalefet partilerimizin iktidara destek olması gerekiyor. Eğer yapmazlarsa bunun vebalini de ödeyemezler"

Haberin Devamı

ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Avrupa ülkeleriyle vize muafiyetinin haziran ayında başlatılmasıyla ilgili açıklamalarını sevinçle karşılayan Çorum'daki iş dünyasının temsilcileri, Türkiye'nin ticaret hacminin artması ve 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine daha hızlı ulaşılabilmesi adına vize muafiyeti için yapılacak yasal düzenlemeler konusunda muhalefet partilerinin hükümete destek olması çağrısında bulundu.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Davutoğlu'nun vize muafiyeti ile ilgili açıklamalarını ve çalışmalarını dikkatle takip ettiklerini, gerekli yasal düzenlemelerin ardından haziran ayı içerisinde vize serbestisi uygulamasının başlamasını "iple çektiklerini" söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye için vize serbestisinin getirilmesinin, iş dünyasının temsilcilerinin Avrupa ülkeleri ile çok daha kolay bağlantı kurmasına vesile olacağını ifade eden Başaranhıncal, bazı iş adamlarının mevcut durumda yurt dışına çıkışlarında herhangi bir engel bulunmadığını ancak birçok bürokratik işlemin yerine getirilmesi için zaman ve para kaygısı yaşadıklarına dikkati çekti.

Başaranhıncal, "Bu açıdan bakıldığında iş adamlarımızın bürokrasi yükünden kurtulacağı görülmektedir. Bu elbette önemli bir çıktıdır ancak vize serbestisinin en önemli çıktısının, küresel iş camiası nezdinde Türkiye’nin çok daha prestijli bir konuma ulaşacağı olduğunu düşünüyorum. Bu sayede Türk iş dünyasının öz güveni daha da artacak ve ülkemizin 2023 hedefi olan yıllık 500 milyar dolar ihracat hedefine çok daha hızlı adımlarla koşulabilecektir" dedi.

- "Bugüne kadar ertelenmiş olması işin 'ayıp' olan kısmıydı"

Çorum Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇOSİAD) Başkanı Bülent Onur da vize anlaşmasının Türkiye'nin dış ticareti açısından son derece faydalı olacağına inandıklarını söyledi.

Vize konusunda birçok sıkıntı yaşadıklarını anlatan Onur, "Vize aldığınız ülkeye de bir ücret ödüyorsunuz. Bu anlamda vize veren ülkeler için ciddi bir gelir kaynağı. Özellikle yurt dışında iş geliştirmeye ve pazarlama yapmaya yönelik çalışan İş adamları için alınan vizenin süresine bağlı olarak ciddi bir masraf kalemi oluşturuyordu. Bir manada bu yükten de kurtulmuş olacağız. Beklentimiz, Başbakan'ın da söylediği gibi bir an önce kanuni düzenlemelerin yapılarak haziran sonu gibi vizesiz giriş çıkışa başlayabilmek" diye konuştu.

Haberin Devamı

Vize anlaşmasının geç kalınmış bir karar olduğunu, gelinen aşamadan sonra en kısa sürede uygulamanın başlatılmasını beklediklerini vurgulayan Onur, "Vize anlaşması, gümrük muafiyetiyle elde etmiş olmamız gereken bir haktı ancak bu zamana kadar çeşitli sebeplerle ertelendi. Bugüne kadar ertelenmiş olması işin 'ayıp' olan kısmıydı. Bu anlaşmanın 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de mutlaka faydası olacaktır" ifadelerini kullandı.

- "KOBİ'ler, Avrupa'daki ortaklarıyla daha rahat iş yapabilecek"

Organize Sanayi Bölgesi'nde başta Almanya olmak üzere onlarca ülkeye makine ihracatı yapan Yağmaksan firmasının yönetim kurulu başkanı Mustafa Yağlı ise vize anlaşmasının hem Türkiye'nin hem de Avrupa Birliği'nin yararına olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Büyük işletmelerin temsilcilerinin Avrupa ülkelerine rahatça gidebildiğini ancak küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu konuda büyük sorunlar yaşadığına dikkati çeken Yağlı, "KOBİ'ler Avrupa'daki aynı ölçekte bulunan işletmelerle buluşamıyor, vize almakta zorlanıyorlar. KOBİ'ler, Avrupa'daki ortaklarıyla daha rahat iş yapabilecek. Artık Türkiye, eski Türkiye değil. Türkiye'nin gelişmişliği, artık Avrupa ülkelerine gitmeyi aşmıştır. Kaldığı benim gibi Avrupa ülkelerinde ikamet edip, ülkesine dönmüş 5-6 çalışanım var. Artık Avrupa'da değil, Türkiye'de yaşamak istiyorlar" dedi.

Yasal düzenlemeler için muhalefet partililerine de çağrıda bulunan Yağlı, "Bu süreç içerisinde yapılacak kanun çalışmalarında muhalefet partilerimizin iktidara destek olması gerekiyor. Eğer yapmazlarsa bunun vebalini de ödeyemezler. Çünkü bu vize muafiyeti getirildiği zaman Türkiye ekonomik anlamda büyük bir mesafe daha kat etmiş olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!