Güneşten ürettiği elektriği hem kullanıyor hem satıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Güneşten ürettiği elektriği hem kullanıyor hem satıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 11:15

- Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının desteğiyle güneş enerjisi sistemiyle ürettiği elektrikle hem hizmet binası ve fuar kompleksinin enerji ihtiyacını karşılıyor hem de elektriği satıp gelir elde ediyor- Çorum TSO Yönetim Kurulu Başkanı Başaranhıncal: - "İthalatımızın önemli payının enerji kalemi olduğunu göz önünde bulundurursak, böyle bir katma değer ülke ekonomisine çok ciddi destek verecektir"

Haberin Devamı

ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) desteğiyle hayata geçirilen güneş enerjisi sistemiyle üretilen elektrikle hem hizmet binası ile fuar kompleksinin enerji ihtiyacı karşılanıyor hem de fazla elektrik satılarak gelir sağlanıyor.

Çorum TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük ithalat giderlerinden birinin enerji olduğunu hatırlatarak, cari açığın kapatılmasına katkı sağlamak amacıyla OKA desteğiyle "Güneş Enerjisinden Elektrik Üretilmesi" projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Yaklaşık bir milyon lirayı bulan proje bütçesinin yüzde 75'inin OKA tarafından karşılandığını bildiren Başaranhıncal, TSO'ya ait fuar ve sergi kompleksinin çatısının üzerine yerleştirilen 932 güneş enerjisi panelinden saatte 233 kilovat elektrik üretildiğini anlattı. Üretilen elektrikle hem fuar ve sergi kompleksinin hem de hizmet binasının enerji ihtiyacının karşılandığını, artan elektriğin de satılarak gelir elde edildiğine dikkati çeken Başaranhıncal, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Projemiz yaklaşık 1 milyon liraya mal oldu. Bunun yüzde 75'ini OKA'dan hibe olarak destek aldık. 235 bin liralık kısmını da biz karşıladık. Buradaki panellerden anlık 233 kilovatsaat enerji üretimi yapılmakta. 2 bin 500 metrekarelik fuar kompleksimizin çatısına 932 panel yerleştirildi. Kısa süre önce elektrik üretimine başlandı. Bu proje ile yeni hizmet binamız ile fuar ve sergi kompleksinin enerji ihtiyacını karşıladığımız gibi üretim fazlasını ulusal dolaşım ağına dahil ederek gelir elde ediyoruz."

- "Örnek olmasını temenni ediyoruz"

Projenin Türkiye'de oda ve borsalar arasında ilk olma özelliği taşıdığını vurgulayan Başaranhıncal, "Oda ve borsaların birçok konuda örnek olması gerekiyor. Bu nedenle projemiz kamu kurumlarının yanı sıra özel sektördeki işletmelere örnek olması açısından önemli. İnşallah bu tür projeler daha da yaygınlaşacaktır" dedi.

Başaranhıncal, Türkiye'nin ithal ettiği enerji ihtiyacının cari açığın büyümesine neden olduğunun altını çizerek, "İthalatımızın önemli payının enerji kalemi olduğunu göz önünde bulundurursak, böyle bir katma değer ülke ekonomisine çok ciddi destek verecektir. Nihayetinde bu işin çıktısı da ülke ekonomisine katkı sağlamaktır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!