Güncelleme Tarihi:
ÇORUM (AA) - İSMAİL ÇİMEN - Çorum'da iki katlı müstakil evinin alt katına kurduğu atölye ile kemer üretimi yapan Orhan Giray, imal ettiği makinelerde gelininin tasarladığı, diğer aile bireylerinin de üretimini gerçekleştirdiği kemerleri Fransa, Almanya, Amerika ve İran'a ihraç ediyor.
Buharaevler Mahallesi'ndeki evinin zemin katında kurduğu atölyesinde, ailesiyle gerçekleştirdiği kemer üretimine ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Giray, 1975 yılında çırak olarak başladığı meslekte 40 yılı geride bıraktığını söyledi.
Meslekte yaklaşık 10 yıl süren çıraklık döneminin ardından kendi işinin patronu olmaya karar verdiğini ifade eden Giray, geçen sürede çeşitli atölyelerde tezgahın başına geçerek üretim yaptığını dile getirdi.
Giray, son 6 yıldır da kendisine ait iki katlı müstakil evinin zemin katında oluşturduğu atölyede üretimini sürdürdüğünü belirterek, 150 metrekarelik kapalı alana sahip atölyede eşi, iki oğlu, kızı ve geliniyle özel tasarım kemer üretimi yaptığını kaydetti.
Üretimde kullandığı bazı makineleri de kendisinin imal ettiğini vurgulayan Giray, bu sayede bir kişinin yapacağı işi makineye yaptırarak, hem işçiden hem de zamandan tasarruf ettiğini vurguladı.
Giray, atölyede ayda bin 500'den fazla kemer ürettiğini dile getirerek, 80 farklı modelde ürettikleri kemerleri İran, Fransa, Almanya ve Amerika'ya ihraç ettiklerini söyledi.
Aralarında bazı tanınmış markaların da bulunduğu çeşitli firmalara fason üretim yaptıklarını ifade eden Giray, birçok modelde yapılan üretimlerin ihraç ettiği firmalar tarafından da çok beğenildiğini dile getirdi.
- Kemerlerin model tasarımını gelini yapıyor
Giray, yapılan üretimde bugüne kadar gelen tepkilerin hep olumlu olduğunu anlatarak, yakalanan başarının ihracat yaptığı ülkelerdeki insanların zevkine göre tasarımları ortaya çıkarmasından kaynaklandığını belirtti.
Kemerlerin model tasarımı ve çizimlerinin gelinine ait olduğuna işaret eden Giray, şunları kaydetti:
"Genel üretimden ziyade sıra dışı ürünler yapmaya yöneldik. Bu nedenle farklı model tasarımı yapıyoruz. Model tasarımı ve çizimi konusunda gelinimden destek alıyorum. Makinelerden destek alsak da el işçiliğine dayalı üretim yapıyoruz. Dolayısıyla üretim adedi düşüyor. Günde 50-60 adet kemer üretimi gerçekleştiriyoruz. Tercih edilme nedenimizin, özgün tasarımlar olduğuna inanıyorum. Sektörde el işçiliğine yönelik çalışmalar konusunda tek olduğumuzu düşünüyorum."
- "İşi büyütmeyi düşünmüyorum"
Üretim noktasında ailesiyle devam etmeyi düşündüğünü belirten Giray, "İşimizi büyütmeyi düşünmüyorum. Çünkü bu işte kalifiye eleman gerekiyor. Birkaç kez kalifiye eleman yetiştirme eğiliminde bulundum ancak gençlerin isteksizliği nedeniyle başarı yakalayamadım. Bu nedenle de aile üyelerimle sınırlı kalacağım. Ailemde en az benim kadar azimli. Eşim ve çocuklarımın sayesinde farkımı dünya markalarına hissettiriyorum" ifadelerini kullandı.
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal da Giray ailesini ziyaret ederek, aileyi başarısından dolayı tebrik etti.
Kemer ustası Orhan Giray ve ailesinin Çorum'un girişimcilik ruhunu en iyi şekilde yansıttığını ifade eden Başaranhıncal, üretim ve ihracat konusunda Giray'dan bilgi aldı.
Proje ve fikir üretmenin önemli olduğunu dile getiren Başaranhıncal, finansal sorunların çözümü için KOSGEB'in çeşitli desteklerinin bulunduğuna vurgu yaptı.