Çorum Engel Projesi Tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Çorum Engel Projesi Tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2015 17:17

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ TUĞÇE GÖVER, ENGELLİLERİN SORUNLARININ HERKESİ SORUNU OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Çorum’da engelli bireylerin toplumla bütünleşmesinin önündeki engellerin kaldırılması, engellilerin günlük hayatta yaşadıkları sorunların tespiti amacıyla Hitit Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Yrd.Doç. Dr. Nur Şat ve Fen Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Tuğçe Göver tarafından hazırlanan “Çorum Engel Haritası” adlı proje tamamlandı.
Çorum Belediyesi’nin de destek verdiği proje kapsamında akademisyenler, gönüllü öğrenci ve engelli derneklerinin temsilcileriyle il genelindeki tüm mahallelerde pazaryerleri, camiler, kamu kurumları, sokaklar, alışveriş merkezleri gibi yerleri ziyaret ederek saha çalışması yaptı. Bu sayede engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar yerinde tespit edilerek raporlaştırıldı.
Hazırlanan rapor doğrultusunda yapılacak çalışmalarla hem engelli bireylerin yaşam standartlarının yükseltilmesine katkı sunulacak hem de engelli bireylerin dışında geçici engellilik yaşayanlarla, yaşlı ve çocuklu bayanlarında hayatları kolaylaştırılarak kentte daha rahat dolaşmalarına imkan sağlanacak.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle projenin “Çorum Engel Haritası” projesinin tamamlanması nedeniyle bir basın toplantısı düzenlendi. Rektörlük konferans salonunda düzenlenen toplantıya Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Yrd.Doç. Dr. Nur Şat ve proje sorumlularından Tuğçe Göver ve Çorum’daki engelli derneklerinin temsilcileri ve gönüllü öğrenciler katıldı.
Çorum Engel Projesi sorumlularından Araştırma Görevlisi Tuğçe Göver, yaşamın birçok alanında çeşitli “engeller” ile karşı karşıya kalan engelli bireylerle birlikte yaşadığımızın unutulmaması gerektiğini belirterek, “Çünkü gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlar sadece engellilerin değil, hepimizin sorunudur” diye konuştu.
Göver, “Engelsiz Üniversite Birimi" ile üniversitede eğitim gören engelli öğrencilerin eğitim hayatlarını kolaylaştırıcı her türlü tedbiri alan Hitit Üniversitesi, yapılan fiziki düzenlemelerle öğrencilerin yaşam standartlarının yükselmesine katkı sağladığını ifade etti.
Mahallelerde yaptıkları saha çalışmalarında tespitleri hakkında açıklamalarda bulunan Tuğçe Göver, “Açık otoparkların giri-çıkış alanlarında araç trafiğini aksatmayacak ve görülebilecek yerlere engellilerinde algılayacağı yönlendirme levhaları konulmalı. Bina girişleri düzayak olmalı, ayrıca yaya kaldırımlarının sayısı artırılmalı. Düşük yoğunluktaki yaya kaldırımlarında tüm yayaların serbestçe hareket edebilmeleri için yeniden düzenlenmeli. Işık kontrolsüz yaya geçidinde, sürücüler yaya geçidinden en az 20 metre önce uyarılmalı. Buralarda kılavuz iz uygulanmalı. Butonlu yaya geçidi, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli mesafeden görebilecek yerlere yetiştirilmeli. Trafik işaret lambaları işitme engelliler için ışıklı yaya figürlü, görme engelliler için sesli olmalı. Bu yaya geçitlerinde işaret düğmeleri de 90 ila 120 santimetre, ayrıca düğmeler ışıklı, sesli ve titreşimli olmalı. Butonların üstünde kavşak yönünü belirten kabartmalı oklar olmalı. Yaya kaldırımı ve rampanın üzerinde taşıt yoluna 30 santimetre mesafede uyarıcı yüzey uygulamaları yapılmalı. Yaya kaldırımının butonlu yaya geçidine rastlayan bölümlerinde araç yoluna doğru rampa yapılmalı. Kavşakta adalı veya refüjlü yaya geçidinde trafik işaret lambaları görme engelliler için sesli olmalı. Engellilerin otobüslere binip inmeleri için durak platformu, onlar için yeterli otopark alanları yapılmalı. Engelli bireylerin telefon kulübelerine engelsiz erişim sağlanmalı. Halka açık tuvaletlerde bay ve bayan olmak üzere iki adet engelli tuvaleti olmalı aynı zamanda bu tuvaletlere cadde ve sokak üzerinde yeterli yönlendirme sağlanmalı. Kentparkı’nda yürüyüş güzergahında rampalara tabela ile ile yönlendirme yapılmalı. Tekerlekli sandalye kullanıcıları için semt parkı girişinde rampalara yönlendirme yapılmalı. Çocuk oyun alanlarına ve gruplarına engelsiz erişim sağlanmalı. Çocuk oyun grupları tüm çocukların birlikte faydalanabileceği özellikte olmalı. Çocuk oyun gruplarında zihinsel, görme, ortopedik ve ruhsal, duygusal engeli bulunan çocuklar için özel oyuncaklar bulunmalı” dedi.
Göver, yaptıkları çalışmalarda kendilerini yalnız bırakmayan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Yrd.Doç. Dr. Nur Şat ve gönüllü öğrencilere teşekkür etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!