Çorum’a Arıcılık Ve Arı Ürünleri Uygulama Araştırma Merkezi Kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Çorum’a Arıcılık Ve Arı Ürünleri Uygulama Araştırma Merkezi Kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 12:36

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTEASİ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD. DOÇ. DR. ALİ SALUR, ÜNİVERSİTE BÜNYESİNDE ARICILIK VE ARI ÜRÜNLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULMASINA İLİŞKİN KARARIN YÖK'TEN ONAYLANDIĞINI SÖYLEDİ

Hitit Üniversitesi bünyesinde Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama Araştırma Merkezi kurulması için çalışmalar tamamlandı. Üniversite senatosunun merkezin kurulmasına ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) sunduğu karar onaylandı.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın talimatıyla kurulan merkez arı ve arı ürünleri ile ilgili her türlü çalışmayı yapacak. Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çorum başta olmak üzere Orta Karadeniz Bölgesi’nde bulunan illere de hitap edecek.
Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Salur, Hitit Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama Araştırma Merkezi’ne YÖK’ten onay çıktığını söyledi.
Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın talimatları doğrultusunda merkezin kurulum çalışmalarının başladığını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Salur, “Üniversite-sanayi işbirliğinde olduğu gibi bu merkezle Çorum’da bu alandaki potansiyeli harekete geçirerek, üniversitemizin sahip olduğu bilgi birikimini arı ve arı ürünleri için kullanacağız. Arı yetiştiricilerini ve halkımızı bilinçlendirerek beraberinde Çorum’da arıcılığın geliştirilmesi ve daha ileriye taşınmasını amaçlıyoruz. Rektörümüz de bu konu üzerinde büyük bir hassasiyet göstererek, bu konuda gerekli her türlü desteği bize veriyor. Bu şehre katma değer sağlayabilecek her şeyi üniversitemizin bilgi birikimiyle desteklemek istiyoruz. Biz arı üreticilerimizin önünü açacağız” dedi.
Temel amaçlarının bal, polen, propolis, arı zehri gibi arı ve arı ürünleri ile ilgili araştırmalar yapmak olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Salur, paydaşlarla karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak, yurt içinde ve yurt dışında düzenleyecekleri bilimsel toplantılarla bilgi ve birikimlerini paylaşacaklarını kaydetti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş’inde arıcılıkla ilgili konularla yakından ilgilendiğini kaydeden Salur, üniversite olarak ildeki en büyük paydaşlarının başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olmak üzere ildeki birlikler, bu alanda uğraş veren yetiştiriciler olduğunu belirtti.
TUİK VERİLERİNE GÖRE 2014 YILINDA ÇORUM’DA BİN 428 TON BAL ÜRETİMİ YAPILDI
Bal üretimi hakkında TUİK verileri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Ali Salur, “TUİK verilerine göre 2014 yılı itibariyle ülkemizdeki kovan mevcudu 7 milyon 60 bin 973. Çorum ilinde mevcut kovan sayısı 93 bin 624. Bal üretimi Türkiye genelinde 102 bin 486 ton iken Çorum’da bin 428 ton. Arı ve arı ürünlerinin kapasitesini yükseltmek için çalışma yapacağız. Çorum’da iki tane birliğimiz var.” diye konuştu.
Merkez faaliyetleri içerisinde, arı ürünlerinin içeriğinin laboratuvar şartlarında bal kalite tahlillerinin ve analizlerinin yapılabileceğini anlatan Salur, bunun için Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜBTUAM) ile koordineli çalışacaklarını belirtti.
MERKEZ BÖLGEYE HİTAP EDECEK
Hitit Üniversitesi Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama Araştırma Merkezi’nin Çorum’un yanı sıra Orta Karadeniz Bölgesi’ne de hitap edeceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Ali Salur, “Araştırma merkezi sadece Çorum’a değil, bölgedeki illere de hizmet verecek. Çalışma alanımız Orta Karadeniz’i de kapsayacak. Arı ve arı ürünlerinin insan sağlığına etkilerini araştıracağız. Bu konuda Tıp Fakültemiz ile işbirliği yapacağız. Arı ürünlerinin terapide nasıl kullanıldığını araştıracağız. Ülkemize baktığımızda bitki çeşitliliği yüksek olduğunu görüyoruz. Her yörenin kendisine özgü bir bitki örtüsü vardır. Dolayısıyla her yörenin kendi yöresine özgü bir balı olur. Öncelikli yapmamız gereken Çorum’daki bitki örtüsünü, bitki birliklerini tespit ederek bu bölgelere uygun arıcılık faaliyetlerine yön vermek olmalıdır.” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!