Şubat sıcağı kayak merkezlerini vurdu

Güncelleme Tarihi:

Şubat sıcağı kayak merkezlerini vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 11:15

- Yurt genelinde şubat ayında hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi, kayak merkezlerindeki kar kalınlığını ve kalitesini olumsuz etkiledi- Gazi Üniversitesi BESYO öğretim üyesi Doç. Dr. Yarım: "Hava sıcaklığının artmasıyla kar sulanır ve kalitesi bozulur. Gece eksilere düştüğünde ise buz olur. Bu değişim kayak keyfi ve güvenliği için tehlikeli bir durum arz eder"

Haberin Devamı

ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Yurt genelinde şubat ayında hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi, kayak merkezlerindeki kar kalınlığını ve kalitesini düşürdü.

Çankırı Kayak Antrenörleri Derneği Başkanı da olan Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) öğretim üyesi Doç. Dr. İmdat Yarım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayak merkezlerinde birkaç şeyin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Kayak yapmak için ortamın uygun olması şart. Pistlerin düzenli, hava şartlarının uygun, merkezdeki kar kalınlığının yeterli olması gerekiyor. Bunun yanında karın kalitesi de çok önemli" dedi.

İklim şartlarının kayak merkezlerini kullanım süresini yakından etkilediğini dile getiren Yarım, bu yıl sıcak bir şubat ayı geçirildiğine işaret etti. Uzun süredir böyle sıcak geçen bir şubat hatırlamadığının altını çizen Yarım, "Kayak merkezleri için şubat ayı çok önemlidir. Yarıyıl tatilinin büyük bölümü bu ayda oluyor. Bunun yanında insanlar daha çok bu ayda kış tatiline çıkıyor. Bu nedenle içerisinde bulunduğumuz ayda iklim şartları çok önemli. Hava şartları olumsuz gittiği an kış tatili süresinde azalma olabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

- Sıcak hava, kar kalitesini düşürüyor

Yarım, sıcağın kar yoğunluğunun yanında kaliteyi de düşürdüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hava sıcaklıklarının ülke genelinde yüksek seyrettiği aşikar. Bu, ister istemez kar yoğunluğunu etkiliyor. Yağan kar bir süre sonra sıcak havanın etkisiyle eriyebiliyor. Bu da kar kalınlığının azalmasına sebebiyet veriyor. Bunun yanında sıcaklıkların yüksek seyretmesi karın yumuşamasına neden oluyor. Hava sıcaklığının artması ile kar, kalitesi bozulup sulanır. Gece eksilere düştüğünde ise buz olur. Bu değişim kayak keyfi ve güvenliği için tehlikeli bir durum arz eder. Yüksek ısı, güneş ve lodos kar kalitesini bozar, karın kristal yapısı bozuldukça kayak keyfi azalır."

Kayak için kar sertliğinin belirli bir seviyede bulunması gerektiğinin altını çizen Yarım, kar kalitesinin düşmesinin kayak severlerin istediği gibi kaymasını engellediği için turistlerin bölgeden ayrılmasına neden olacağını söyledi.

Haberin Devamı

- Suni kar makinesi eksiklikleri giderir

Bazı merkezlerin geçen yıl ve bu yılki kar kalınlıkları hakkında da bilgi veren Yarım, "Geçen yıl şubat ayında Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 256 santimetre kar bulunurken, bu hafta buradaki kar kalınlığı 141 santimetre olarak ölçüldü. Uludağ'da geçen yıl 180 santimetreyken, bu yıl 50 santimetreye düştü. İlk etapta akla gelen yerler bunlar. Diğer kayak merkezlerinde de tablo aşağı yukarı aynı. Geçen yıl şubat ayında Ladik'te 40, Elmadağ'da 12 santimetre kar ölçülürken, bu yıl bu yerlerde hiç kar yok" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Yarım, kayak merkezleri için "olmazsa olmaz"ın kar olduğuna dikkati çekerek, "Hava sıcaklıkları gündüzleri 15 derecelerde seyrederken geceleri ise sıfırın altında 10 dereceye kadar düşüyor. Gündüz sulanan kar gece buza dönüşüyor. Bu nedenlerle pistler bozulabilir. Kalitenin bozulduğu yerlerde suni kar makinesi buzlu ortamı yumuşatır. Pistin bozulan yerler suni kar makinesi ile düzeltilebilir. Olumsuzlukları bu şekilde kontrol altına alabiliriz" dedi.

Haberin Devamı

Avrupa'nın yıllardır kayak merkezlerinde suni kar makinesi kullandığını dile getiren Yarım, Türkiye'de de bu sistemi yaygınlaştırarak kar sorununun büyük oranda çözülebileceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!