Güncelleme Tarihi:
Cengiz YALÇIN/ILGAZ(Çankırı), (DHA)- İSTİKLAL Yolu Eğitim Kültür Turizm Gençlik Derneği tarafından başarıyla yürütülen Karınca Ordusu İstiklal Yolu'nda Projesi, tarihimizi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarma konusunda üç önemli çalışmayı tamamladı. İstiklal Yoluna çok önemli iki kaynak eser kazandırıldığı belirtildi.
Profesyonel ve üst düzeyde hazırlanmış Karınca Ordusu İstiklal Yolun'da belgesel filmi ve İstiklal Yolu Çizgi Romanı kitabı başvuru kaynağı olarak Halk ve Okul kütüphanelerinde on binlerce okuyucu ile buluşup, tarihimizin gerçek kahramanlarının öykülerini anlatmaya devam edeceği belirtildi.
41 KURUMDA KONFERANSLAR DÜZENLENDİ
Proje kapsamında üç grup çalışma yapıldı. Çankırı genelinde İstiklal Yolu konferansları verildi. Çankırı merkezdeki 13 ortaokul, 12 lise ve dengi okul, Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde 7 fakülte ve 4 yüksekokul ve bazı kamu kurumlarında olmak üzere toplam 41 kurumda 'Karınca Ordusu İstiklal Yolu'nda' isimli konferanslar düzenlendi. Konferanslarda konuşmacı olarak Dernek Başkanı Öğr. Gör. İsmail Çam ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Tunç Boran yer aldı. Konferanslarda toplam olarak 4580 dinleyiciye İstiklal Yolu anlatıldı.
ÇEKİMLER KASTAMONU VE ÇANKIRI'DA GERÇEKLEŞTİ
Proje kapsamında 'Karınca Ordusu İstiklal Yolu'nda' belgesel filmi hazırlandı. 40 dakika olan belgesel film, ulusal TV kanallarında yayınlanabilir kalitede çekildi. Belgesel filmin, çekimleri İstiklal Yolu'nun önemli noktaları İnebolu, Küre, Çankırı, Ilgaz ve Çankırı'da dört mevsim gerçekleşti. Toplam Aralıksız 35 gün süren çekimlerde Ultra HD kameralar ve insansız hava aracı kamera kullanıldı. Ahmet Dönmez, Rasim Sarıkaya, Hakan Uraçin ve Numan Alkan'ın kameraman olarak görev yaptıkları belgesel filmde geniş bir teknik ekip çalıştı. Canlandırma tekniği ile çekilen filmde, 80'i aşkın kişi oyuncu ve figüran olarak rol aldı. Bu belgesel filmin senaryosu ve yönetmenliğini Yrd. Doç. Dr. Tunç Boran tarafından yapıldı. Bu belgesel film, Kurtuluş Savaşının cephe gerisini, İstiklal Yolu'nu canlandırma yöntemiyle anlatan ilk belgeseli oldu.
İSTİKLAL YOLU ÇİZGİ ROMANI HAZIRLANDI
Projenin üçüncü önemli ayağı ve hedefi ninise, Milli Mücadelede cephe gerisi hikayesinin çizgi romanı hazırlanması olduğu belirtildi. Senaryosu Yrd. Doç. Dr. Tunç Boran tarafından yazılan Çizgi romanın 400 kareden fazla resmini, Rasim Sarıkaya ve Fatih Okta çizdi. 100 sayfa olan Çizgi Roman kitabı, kuşe kâğıda 2000 adet basıldı. Bu kitap Türkiye'de “İstiklal Yolu ö hakkındaki ilk çizgi roman oldu. Hazırlanan çizgi roman kitabının ücretsiz dağıtımı çoğunlukla İstiklal Yolu illeri Kastamonu, Çankırı ve Ankara'da bulunan okul ve halk kütüphanelerine yapılmakta.
FOTOĞRAFLI