Güncelleme Tarihi:
Cengiz YALÇIN/ILGAZ(Çankırı), (DHA)- HAVALARIN ısınmaya başlaması ve baharın yaklaşmasıyla birlikte Çankırı'da Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlükleri leylekler için çalışma başlattı.
Çalışma hakkında bilgi veren Genel Müdür Nurettin Taş, "Ülkemizin pek çok yerinde hem leyleklerin hayatlarını riske atmamak hem de enerji kayıplarının önüne geçebilmek için özellikle elektrik direkleri üzerinde bulunan leylek yuvaları için 2013 yılında bölgelere bir talimat gönderdik. Gönderilen talimatta yapay leylek yuvası platformları için bir standart belirlendi. O tarihten itibaren yapılan yapay leylek yuvası platformları teknik çizimi ve teknik şartnamesi Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezince hazırlanan standarda göre yapıldı" dedi.
DKMP Bölge Müdürlükleri kurumuş, ömrünü tamamlamış ve tehlike arz eden ağaçlar üzerindeki yuvaları belirlenen uygun yerlere dikilen ve belirtilen standarda uygun olarak yapılan yeni yuvalara taşıyor. Ayrıca elektrik direklerinin üzerindeki yuvaları yükselterek tehlikeyi bertaraf etmek üzere yenileniyor. Bu konuda da değerlendirmelerde bulunan DKMP Genel Müdürü Taş, ülkemizde hayvanları koruma çalışmalarının çok eskilere dayandığını belirterek, şunları söyledi:
"Selçuklu ve Osmanlı devirlerinde hayvan yararına birçok vakıflar kurulmuş, göçmen kuşların göç esnasında yaralananları tedavi etmek için merkezler yapılmış, cami ve medrese gibi yapıların içine kuş evleri inşa edilmiştir. Dünyadaki ilk hayvan hastanesi olan Gurabahane-i Laklahan 19. yy.' da Bursa İlinde Osmanlı Devleti tarafından kurulmuş olup, Atalarımızın hayvanlara verdiği önemin bir göstergesidir. Biz de bu gaye ile ecdadımızın yolunda ilerliyoruz. İşte bizler de göçmen kuşlar için yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında leyleklerin yuvalamada özellikle tercih ettikleri elektrik direkleri üzerinde güvenli yuva oluşturmalarını temin etmek maksadıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte bu güne dek 926 adet yapay leylek platformu yaptık, 2017 baharıyla yeni yuva yapımına da başladık."
FOTOĞRAFLI