Çankırılı girişimciler otomobil lastik arızalarına yönelik sistem geliştirdi

Güncelleme Tarihi:

Çankırılı girişimciler otomobil lastik arızalarına yönelik sistem geliştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2024 11:33

Çankırılı girişimciler otomobil lastik arızalarına yönelik sistem geliştirdi

Haberin Devamı

Ramazan SARICI/ÇANKIRI, (DHA)- ÇANKIRI'da Ali Avcı ve kuzeni Selahattin Fatih, otomobillerin lastik değişimi ve hava basıncı kontrolünü kolaylaştırmak için elektrikli kaldırıcı ve bağımsız hava basma mekanizmasından oluşan prototip geliştirdi. 'Otomobiller İçin Acil Durum Sistemi' adını verdikleri sistemin Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan (TÜRKPATENT) patentini alan ikili, ülke ekonomisine 10 yılda 700 milyon dolar katma değer sağlamayı hedefliyor.

Çankırı'da yaşayan Ali Avcı ile Almanya'da yaşayan kuzeni ve Selahattin Fatih, otomobillerde lastik değişimi ile lastikler için hava basma işlemini kolaylaştıracak sistem geliştirmeye karar verdi. Avcı ve Fatih, 'Otomobiller İçin Acil Durum Sistemi' adını verdikleri sistemle uzaktan kumandayla çalışan, ilerleyen dönemde cep telefonuyla da kontrol edilebilecek, otomobilin her lastiği için hava basmaya yarayan bağımsız hava sistemi geliştirdi. 2020 yılında başlayan çalışmaların ardından bir otomobile montaj edilen parçalarda denemeler yapan Avcı ve Fatih, prototip olarak ilk üretim ve montajı gerçekleştirdi. Daha sonra patent sürecini bitiren ikili, şirket kurarak uzun uğraşlar sonucunda TÜRKPATENT'ten 2022 yılı Aralık ayında patent sertifikası almayı da başardı. Avcı ve Fatih, çalışmalarını tamamlayarak üretim ve montaj yapmak için Çankırı'da iş yerlerini açtı.

'SERİ ÜRETİME BAŞLAYACAĞIZ'

Haberin Devamı

Çankırı Küçük Sanayi Sitesi'nde iş yerlerini hizmete açan Ali Avcı, fikrin kuzeni Selahattin Fatih'e ait olduğunu ve birlikte çalışarak sistemi geliştirdiklerini söyledi. Avcı, sistemi Çankırı'dan dünyaya duyurmak istediklerini belirterek, "Bu işi Çankırı'da yaptık. Şirketimizi kurduk. Seri üretimle araçlara montaja başlayacağız. Katma değeri yüksek bir ürün. Avantajımız bir rakibimizin olmaması. Dolayısıyla piyasayı domine edecek tek üretici biziz. Dünya üzerinde 2,5 milyar otomobil var. İlk 10 yılda yüzde 5'lik bir dilimi dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu da yaklaşık olarak 125 milyon otomobil. 10 yılda ülke bütçesine katma değeri yaklaşık 300 milyar doların üzerinde bir katma değer katmayı hedefliyoruz. Dünyada ilk bir proje. Dolayısıyla üretilen her araç bizim potansiyel bir müşterimiz. Türkiye'de yaklaşık 24 milyon otomobil var. İlk hedef kitlemiz 1 milyon otomobil. Yaklaşık 1 milyon otomobilden bile alacağımız toplam ciro 700 milyon dolar civarında" dedi.

Haberin Devamı

'4 ADET ELEKTRİKLİ KALDIRICI VAR'

Avcı, geliştirdikleri kaldırıcı sistemden bahsederek, "Her tekerlekte birer adet olmak üzere toplam 4 adet elektrikli kaldırıcı var. Tamamen elektrikli. Aküden alacağımız 12 voltla çok rahat çalışabilen bir sistem, aynı zamanda elektrikli otomobiller için uyumlu olan bir sistem. Sistemde bir tane pistonun kaldırma kapasitesi yaklaşık 6 bin newton, bu da yaklaşık 670 kilograma denk geliyor ki totalde 2,5 tona yakın bir otomobilde çok rahatlıkla, herhangi bir problem yaşamadan kullanabileceğimiz güvenli bir sistem. Sistem otomobil çalışırken devre dışı. Sadece araç stop halindeyken çalışan bir sistem. Güvenlik sorunuyla ilgili bir sıkıntı yok. Tamamen kolaylaştırıcı bir sitem. Özellikle kriko kurulumu konusunda kolaylaştırıcı bir sistem. Aracınızın bagajından krikoyu çıkartıp kurmayla uğraşmak yerine sadece bir tuşa basarak ilgili lastiği havaya kaldırıp lastiği değiştirmek kalıyor. Özellikle kadın sürücüler için de tercih edilebilir bir ürün olacak inşallah. Sistemimizde hava basma sistemi var aynı zamanda. Yine 4 tekerlekte bağımsız hava sistemi. Tıpkı bir elektrikli süpürgenin kablosunu çekip bıraktığınız gibi tekrar yerine giden bir sistem ve her lastikte bağımsız bir sistem. Havası inen lastiğe bu sistem ile hava basabiliyorsunuz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!