Türklerin Rumeli’ye Geçişinin 661. Yıldönümü

Güncelleme Tarihi:

Türklerin Rumeli’ye Geçişinin 661. Yıldönümü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2015 18:17

TÜRKLERİN ANADOLU'DAN RUMELİ'YE GEÇİŞİNİN 661. YIL DÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA, KARAİNEBEYLİ KÖYÜNDEKİ ECEBEY’İN MEZARI BAŞINDA BAŞLAYAN TÖRENLER, ÇARDAK BELDESİ’NDEKİ GAZİ YAKUP BEY TÜRBESİ BAŞINDA DEVAM EDİP, TEMSİLİ RUMELİ’YE GEÇİŞ VE GAZİ SÜLEYMAN PAŞA’NIN TÜRBESİNİN BULUNDUĞU BOLAYIR KÖYÜNDEKİ TÖRENLERLE SONA ERDİ.

Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçişinin 661. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Karainebeyli köyündeki Ecebey’in mezarı başında başlayan törenler, Çardak Beldesi’ndeki Gazi Yakup Bey türbesi başında devam edip, Temsili Rumeli’ye geçiş ve Gazi Süleyman Paşa’nın Türbesinin bulunduğu Bolayır köyündeki törenlerle sona erdi.
Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçişinin 661. yıldönümü etkinlikleri dün Çarşamba günü Gelibolu’nun Karainebeyli köyündeki Ecebey’in mezarı başında yapılan anma töreniyle başladı.
Bugün ise, Gazi Yakup Bey türbesinin bulunduğu Lapseki’ye bağlı Çardak beldesindeki törenle devam edip, daha sonra Anadolu’dan Rumeli’ye çıkışın canlandırıldığı Gelibolu’ ve Bolayır köyünde yapılan
törenlerle sona erdi.
Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye çıkışı protokolün mehteran bölüğü ile birlikte geldikleri motordan Gelibolu iskelesine inişleri ve meydana kadar yürüyüşleri ile gerçekleştirildi ve daha sonra Gazi Süleyman Paşa’nın türbesinin bulunduğu Bolayır köyüne gidildi.
Törenler, Kaymakamı Oktay Çağatay, Lapseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı, 18. Mekanize Piyade Tugayı Komutan yardımcısı Piyade Kurmay Albay Can Sabitay, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özar, Çardak Belediye Başkanı Başkanı Basri Ulaş, tarafından Gazi Süleyman Paşa’nın türbesine çiçek sunumuyla başladı. Ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okundu. Gelibolu Kaymakamı Oktay Çağatay tarafından şeref defteri imzalandı.
Daha sonra Bolayır Şehit Nuriye Ak İlkokulu Din Kültürü Öğretmeni Fatih Ergül tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı. Ergün konuşmasında, “1316 doğan bu şehzadenin ömrü 1359’da bir av esnasında attan düşerek vefatına kadar gaza meydanlarında, fetihten fethe koşmakla geçmiştir. Şehzade Gazi Süleyman, maiyetindeki kahramanlarla zaferden zafere at koşturmuş ve filiz halindeki devletin sınırlarını ikinci bir kıtaya, Avrupa’ya taşırmıştır” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, Çanakkale Belediyesi’nin Mehteran bölüğü tarafından marşlar söylendi, fethi pilavı dağıtımı ve mevlidi şerif okunarak törenler sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!