Türkiye ve dünyada hızla artan diyabete dikkat çekti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve dünyada hızla artan diyabete dikkat çekti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 17:25

Türkiye ve dünyada hızla artan diyabete dikkat çekti

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ersen Karakılıç, diyabet hastalığının Türkiye ve dünyada hızla arttığını söyledi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ersen Karakılıç, Türkiye'de diyabet (şeker hastalığı) sıklığının yetişkin nüfusta yüzde 13'e kadar yükseldiğini ve bu oranın giderek arttığını kaydetti. Uzmanı Dr. Ersen Karakılıç, diyabet hastalığındaki bu artışın nedenlerinin özellikle beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin ve kilo artışının etkisi ile kandaki şeker (glukoz) düzeyini dengeleyen insülin hormonuna karşı direnç gelişmesi hastalığı başlatan sebeplerden başlıcaları olduğunu söyledi.

Karakılıç, "Diyabette, vücut yenilen besinlerden kana geçen şekeri hücrede enerji üretimi için kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Tedavi edilmediği takdirde göz, kalp, böbrek ve sinir sistemi de dahil ciddi zararlar oluşturur. Ancak diyabetliler tıbbi beslenme tedavisi, ilaç / insülin tedavisi, hareketli yaşam / fiziksel aktivite ve diyabet eğitimi alarak organ hasarı oluşmadan sağlıklı, uzun bir yaşam sürdürebilir. Toplumda en sık görülen ve genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkan diyabet, tip 2 diyabettir. Uzun yıllar belirtisiz seyreden prediyabet-erken diyabet (gizli diyabet) dönemi vardır. Hastalığa ilişkin belirtilerin görülmesi halinde vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerekmektedir. Ayrıca daha nadir gençlerde görülen Tip 1 diyabet de bulunmaktadır" dedi.

DİYABETİN BELİRTİLERİNE DİKKAT

Diyabet hastalığının belirtilerinin çok çeşitli olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ersen Karakılıç, belirtileri şu şekilde sıraladı:

"Sinsi bir hastalıktır, uzun yıllar belirti vermeyebilir. Kan şekerinin fazlaca yükseldiği zamanlarda aşırı su içme, ağız kuruması, sık ve fazla miktarda idrara çıkma, iştah artmasına rağmen kilo kaybetme, halsizlik, görme bulanıklığı, yaraların geç iyileşmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler olabilir. Bazen, ileri komplikasyonlar esnasında kalp krizi , felç gibi durumlarda da hastalar ilk defa diyabet hastası olduğunu öğrenebilirler."

DİYABETİN TEDAVİSİNDE EĞİTİME DİKKAT ÇEKTİ

Diyabetli hastanın tedavisinde eğitimin çok önemli olduğuna değinirken bu sürecin iyi benimsenmesi gerektiğine dikkat çeken Uz. Dr. Ersen Karakılıç, "Diyabetin önlenmesinde en önemli faktörler düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının edinilmesi ve fazla kilolardan kurtulmaktır. Diyabetli kişiye takip ve tedaviye ilişkin gerekli bilgiler verilmelidir. Edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliği önemlidir. Diyabetin tedavisinde, insülin ve insülin dışı kan şekerini düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Beslenmenin düzenlenmesi ve uyum gösterilmesi çok büyük önem taşır. Beslenme programı kişiye özgü olarak diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır. Düzenli ve bilinçli yapılan egzersiz, kan şekerini ve kan basıncını olumlu yönde etkiler. Kan şekeri kontrolünün sağlanamaması, küçük ve büyük damarlarla birlikte sinirlerin de hasar görmesine neden olarak, kısa veya uzun dönemde sağlık sorunları oluşturur. Yılda en az bir kez göz muayenelerini yaptırmaları göz sağlığı açısından büyük önem taşır. Tüm diyabetliler koruyucu ayak bakımını bilmeli ve uygulamalıdır. Diyabetli hastalarımızın eğitimi için hastanemizde Diyabet Polikliniği bulunmaktadır. Hastalarımız isterlerse 2 hafta süren 'Diyabet Okulu' eğitimlerimize de katılabilirler" diye konuştu.

Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)

FOTOĞRAF



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!