Güncelleme Tarihi:
Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (DEKUM) tedavileri yapılan iki caretta caretta türü deniz kaplumbağası, denize bırakıldı.
Çanakkale sahillerinde 1 yıl önce yaralı olarak bulunan, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan iki caretta caretta, tedavi için ÇOMÜ DEKUM'da bakıma alındı. Bir yıl süren tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuşan iki deniz kaplumbağası, bugün Dardanos Sahil'nde bulunan DEKUM binası önünden denize bırakıldı. Caretta carettaların denize bırakılması için düzenlenen mini törene ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, ÇOMÜ DEKUM Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek ve DEKUM çalışanları katıldı.
ÇOMÜ Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, her geçen gün nesli tükenme tehlikesi yaşayan canlılardan olan caretta carettaların doğal yaşam alanlarına geri döndürülüşüne şahitlik etmenin ilginç bir tecrübe olduğunu söyledi. Daha önce televizyonlarda duydukları ve gördükleri bir durumu hocalar eşliğinde tecrübe ettiklerini belirten Rektör Yücel Acer, "Caretta carettalar, nadir ve nesli tükenme tehlikesi altında olan bir tür. Bunların denizlerde gemi faaliyetleri ve balıkçılık faaliyetleri nedeniyle büyük bir risk altında olduklarını biliyoruz. ÇOMÜ'de deniz kaplumbağalarının araştırılması ve korunması konusunda faaliyet gösteren bir merkez. Türkiye'de sayısı oldukça az olan merkezlerden bir tanesi. Her yıl karaya vuran yaralı kaplumbağalar alınıyor. Burada tedavi ediliyor. Tedavileri tamamlanıp sağlıklı hale gelince de denize bırakılıyor. Hocalarımız şu an iki deniz kaplumbağasının denize salınması için uygun hale geldiğini düşünüyor. Onları beraber denize bıraktık" dedi.
"ÇANAKKALE DENİZ KAPLUMBAĞALARININ KIŞLANMA ALANI"
ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek ise merkezin 2010 yılında kurulduğunu belirtti. Çanakkale dendiğinde kimsenin aklına deniz kaplumbağalarının gelmediğini ancak tedavilerinin burada da yapıldığını anlatan Özdilek, şunları söyledi:
"Bu deniz kaplumbağaları Akdeniz için çok önemli. Yulama kumsallarımız çoğunlukla Doğu Akdeniz'de, Muğla civarında yoğunlaştmakta. Herkes Çanakkale'yi bir sürü değerle tanıyor ama kaplumbağalar açısından çok bilmiyor. Yılda 8-10 kadar yaralı ve ölü deniz kaplumbağasının bu civarlara vurduğunu biliyoruz. Genel olarak yaptığımız çalışmalarda Çanakkale kıyılarının yuvalama alanı olarak değil de beslenme ya da kışlanma alanı olarak kullanıldığını söyleyebilirim. Bu yıl içerisinde 6 yaralı kaplumbağamız oldu. Bunlardan 2'sine 1 yıldır bakıyoruz. Çok şükür iyileştiler. Bunları bugün denize salmaya karar verdik."
Konuşmaların ardından, tedavileri yapılan iki caretta caretta, ÇOMÜ Rektör Prof. Dr. Acer, ÇOMÜ DEKUM Müdürü Prof. Dr. Özdilek tarafından doğal yaşam alanları olan denize bırakıldı.
FOTOĞRAFLI