Güncelleme Tarihi:
Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE,(DHA)- ÇANAKKALE'de 'Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdam Teşviki Projesi' (KİTUP II) toplantısına katılan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, 2008 yılından itibaren 150 bin civarında işyerini kayıt altına aldıklarını açıkladı.
Çanakkale'de 'Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdam Teşviki Projesi' kapsamında SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, Çanakkale SGK İl Müdürü Basri Tümsek, SGK Uzmanı Emre Mutlu ve SGK çalışanları ile toplantıda bir araya geldi. SGK olarak kayıt dışı istihdamla mücadele hakkında yaptıkları çalışmalardan bahseden Yakup Süngü, 2002 yılında yüzde 52 olan kayıt dışı istihdamın bugün ise yüzde 32 olduğunu söyledi. Kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda Sosyal Güvenlik Reformu'nun 2008 yılında yürürlüğe girdiğini ifade eden Başkan Yakup Süngü, "2008 yılından bugüne kadar 2 milyon 200 bin kayıt dışını kayıt altına aldık. Türkiye genelinde de 150 bin civarı işyerini kayıt altına aldık. Kayıt dışı istihdamın katkısı yıllık katkısı 36 milyar lira. Bu rakam birçok Bakanlığın bütçesinin üstündeki rakam. Gerçekten de Sosyal Güvenlik Kurumu büyük bir kurum. Türkiye bütçesinin yüzde 50'si kadar bütçesi var" dedi.
Çanakkale Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak kayıt dışı istihdamla ilgili çalışmalarını anlatan Çanakkale SGK İl Müdürü Basri Tümsek, ise 2000'li yılların başında kayıt dışı istihdam oranının yüzde 50 iken bugün yüzde 32'lere gerilediğini açıkladı. Tümsek, Çanakkale Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak 5 yıl içinde kayıt dışı istihdam oranını yaklaşık yüzde 10, yüzde 15 seviyelerine indirmeyi amaçladıklarını söyledi. Toplantının sonunda Çanakkale SGK İl Müdürü Basri Tümsek, SGK Daire Başkanı Yakup Süngü'ye teşekkür plaketi verdi.
FOTOĞRAFLI