AA / Bülent Ersöz
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2016 09:24
- Çanakkale Savaşları öncesi İngiliz B11 denizaltısı tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısı'ndan sökülen toplarla oluşturulan batarya, Çanakkale Deniz Savaşı'nın kazanılmasında önemli işlev gördü- Batarya ve gözlem yeri, savaşın üzerinden geçen 101 yılı rağmen bölgedeki varlığını koruyor
ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Savaşları'nın hemen öncesinde 13 Aralık 1914'te İngiltere'ye ait B11 denizaltısı tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısı'ndan sökülen toplarla oluşturulan batarya, 18 Mart 1915'te Çanakkale Deniz Savaşı'nın kazanılmasında önemli rol oynadı.
Eceabat Yerel Tarih Grubu Üyesi Selim Meriç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zırhlının batırılmasının ardından sökülen 3 topun yerleştirildiği Baykuş Tepesi'nde yer alan Mesudiye Bataryası'nın gözlem yeri ile bataryada kullanılacak mühimmatın ulaşımının sağlandığı, 1915 yılında inşa edilen taş iskelenin bugüne kadar varlığını koruduğunu söyledi.
Bölgenin savaşın derin izlerini yansıtmaya devam ettiğini aktaran Meriç, bataryanın sağ tarafında yer alan Soğanlıdere Koyu ile karşı tarafındaki Erenköy arasında kalan hattın 18 Mart'ta müttefik donanmasının en son geldikleri nokta olduğunu dile getirdi.
Meriç, Çanakkale Boğazı'ndan içeriye doğru giren müttefik donanmasına ait gemilerin Erenköy Koyu'nda manevra yaptığı sırada Mesudiye Zırhlısı'nın Kepez bölgesindeki Sarısığlar mevkisinde beklediğini anlatarak, "4 Ağustos 1914 tarihinden itibaren Nusret Mayın Gemisi tarafından mayın hatları döşendi. İngiliz denizaltısı B11 mayın hatlarımızın altından geçerek yüzen bir batarya konumunda olan Mesudiye Zırhlısı'nı bir torpil göndererek batırdı" dedi.
Zırhlının 150 milimetrelik 6 topundan 3'ünün Baykuş Tepesi'ne getirerek Mesudiye Bataryası'nın oluşturulduğu bilgisini veren Meriç, "Bataryadaki kahraman bahriyeli komutan ve askerlerimizin gözlemleri, Nusret'in döktüğü 26 mayın, 18 Mart 1915 günü Çanakkale Deniz Zaferi'nin kaderini belirledi. Bu batarya, İtilaf Devletleri donanmasının yenilgisindeki en önemli faktörlerden birini oluşturdu" diye konuştu.
Meriç, savaşın ardından bölgedeki topların kaldırıldığını ancak gözetleme yeri ile taş iskelenin varlığını koruduğunu sözlerine ekledi.
- Mesudiye Bataryası Komutanı Hasan Bey'in raporu
Denizci 3 subay, 81 erbaş ve erden oluşan bataryanın komutanı Deniz Binbaşı Hasan Bey, 18 Mart 1915 gününde yaşananları raporuna yansıttı.
Hasan Bey, 8 bin 200 metre mesafede bulunan Irresistable gemisine saat 11.45'te ilk ateşi açtıklarını not ettiği raporunda, şunları kaydetti:
"Rotasında ağır yolla ilerleyen düşman yakınına düşürülen mermilerin etkisiyle geriye manevra yaparak kendisini idare ediyordu. Nihayet 6 bin 800 metre mesafede mermilerimizin infilakları düşman gemisinin birçok yerinde görüldü. Geçen süre içinde bataryamız isabet almış, düşmanın attığı mermiler ikinci top gerisindeki siperi tahrip etmiş, birinci topa cephane sevk eden rah-ı mestur (kapalı yol) ve çevresini toprak altına gömmüştü. İkinci topun gerisinde bulunan cephaneliğe isabet eden iki mermi, cephaneliğin üstünü ve etrafını tahrip etmişti. Bataryanın ilerisindeki çalılar ateş alınca, mecburen bir an için ateşe ara verildi.
Saat 14.30'da 6 bin 400 metreden ateşe tekrar başladık. Bouvet, Erenköy hizasında koyu dumanlar çıkartarak alabora oluyor, İnflexible kruvazörü canavar düdükleri çekerek hem Irresistable hem de hasar gören muhriplere yardım edilmesini ihtar ediyordu. Bu arada düşman, ateşini bataryamız üzerinde toplayıp, işe yaramaz hale getirmeye çalışıyordu. Ateşe ara vermek zorunda kaldık. Telefon hatlarımız parçalanınca haberleşme de kesildi. Bir süre sonra Ocean gemisinin de Irresistable gibi aynı akıbete uğradığı görüldü. Düşmanın terk ettiği Irresistable gemisine 14 mermi daha yapıştırdık. Düşman son sıkı ateşiyle bataryayı ve etrafını epeyce dövdü. Bugünkü muharebede toplam 114 mermi harcadık. Bunun 79 adedi külahlı zırh delici, 17 adedi külahsız zırh delici, 18 adedi adi çelik daneydi."