Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE'de geçtiğimiz yıl Eylül ayında açılan, Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants (ASAM) Şubesi, kent mültecilerinin korunması ve sınır geçişlerinin kontrolü ve takibi adına çalışmalar yürütüyor.
Türkiye'de ise daha çok Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) olarak bilinen 'Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants' (ASAM), kuruluşunun 2015 Eylül ayında açılan Çanakkale Şubesi, avukat, psikolog, sosyal çalışmacı, iki tercüman ve ofis destek personeliyle birlikte altı kişilik ekip ile çalışmalarını sürdürüyor. Binlerce kişiye yeni yaşam şartları için hemen hemen her alanda yardımlarda bulunan ekip mültecilerinin korunması ve sınır geçişlerinin kontrolü ve takibi adına çalışmalar yürütüyor.
Sosyal Çalışmacı Filip Balıkçıoğlu, ASAM Çanakkale olarak, kent içerisinde yaşayan mültecilere psiko-sosyal ve hukuki danışmanlık hizmeti verirken, bununla birlikte dil problemi yaşayan sığınmacılara tercümanlık desteği de sağladıklarını belirtti. Özellikle sığınmacılara, kendilerine destek bir kurumun olduğu bilinci aşılamaya çalıştıklarını söyleyen Balıkçıoğlu, “Bugüne kadar hijyen kitleri, kıyafet desteği gibi yardımlarla birlikte ilk ve orta öğretimde eğitim gören öğrenciler için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) işbirliği ile öğrencilere dönemlik maddi destek sağlıyoruz. Ayrıca jandarma, sahil güvenlik gibi kurumlarda da yaşlı, hamile, refakatsiz çocuk gibi konularda hassas durum tespiti yapıyoruz. Bununla birlikte en çok gelen taleplerin başında üçüncü ülkeye yerleştirme talebi olmaktadır. Üçüncü ülke talebi maalesef milyonları aşmış durumdadır. Ülkemiz bu durumda geçiş noktası olarak kullanılıyor" dedi.
SOSYAL HAYATA ENTEGRASYON
Çanakkale'de Suriyelilerin dışındaki sığınmacı sayısının, yaklaşık 3700 olduğunu ifade eden Filip Balıkçıoğlu, “Bunlara Suriyelileri dahil ettiğimiz zaman 7 bin civarı bir sayı ortaya çıkmaktadır. Ülkemize geldiklerinde buradaki hayata entegre olamamaktan dolayı çeşitli sorunlar yaşamaktadırlar. Bölgedeki ana hedeflerimizden bir tanesi sığınmacıların sosyal hayata entegrasyonudur. Üçüncü ülke beklentileri maalesef buradaki sığınmacıları toplumdan soyutlamış durumda. Biz bu noktada sığınmacıları sosyal hayata entegre etme çabası içerisindeyiz. Bunun tek taraflı olmadığı, yerel toplumunda katkısı olması gerektiğinin farkında olduğumuzdan dolayı birkaç sivil toplum kuruluşu ile plan aşamasında olan projelerimiz söz konusu" diye konuştu.
Avrupa Birliği ve Türkiye'nin 20 Mart'tan sonra geçiş yapan mültecilerin iadesi konusunda yaptığı anlaşmadan sonra kendilerinin de çalışmalara başladığını belirten Balıkçıoğlu, “Çanakkale'de Ayvacık bölgesine yerleşimler yapılacak. Bu konuda NATO ve Türk Sahil Güvenlik ekipleri gerekli tüm çalışmalarını arttırarak devam ettiriyorlar" dedi.
Burak GEZEN / ÇANAKKALE, (DHA)
Fotoğraf