Güncelleme Tarihi:
Burak GEZEN- Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA) ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Behramkale Köyü'nde bulunan Assos Antik Kenti'nde, demir çelik fabrikası İçdaş'ın sosyal sorumluluk projesi kapsamında minik öğrencilere temsili kazı yaptırıldı. Kazı heyeti tarafından önceden toprağın altına yerleştirilen buluntu eserlerin kopyalarını ortaya çıkaran öğrenciler, büyük heyecan yaşadı.
Çanakkale'deki Troia, Assos, Parion ve Apollon Smintheion Tapınağı gibi arkeolojik alandaki kazıların ana sponsoru olan demir çelik fabrikası İçdaş, arkeolojiye olan katkısını 2014 yılından bu yana sürdürdüğü 'İçdaş Minik Arkeologlar Sosyal Sorumluluk Uygulaması' ile perçinliyor. Yıl içinde kentteki minik öğrenciler, çeşitli antik kentlere götürülerek temsili kazı yaptırılıyor. Bu kapsamda 16 minik öğrenci, bugün Assos Antik Kenti'ne getirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, antik kentin nekropolis alanında minik öğrencileri karşıladı. Kazı Başkanı Nurettin Arslan, minik öğrencileri antik kentin tarihçesiyle kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ardından öğrenciler, antik kentin batı kapısı girişi önündeki temsili alanda kazı yaptı. Ellerine fırça, mala, kazma ve kürek gibi malzemeleri alıp kazı yapan minikler, kısa süre sonra kazı ekibi tarafından önceden alana gömülen buluntuların kopyalarına rastladı. Buldukları her eser karşısında heyecanının ve şaşkınlığını gizleyemeyen öğrenciler, eserleri birbirlerine göstererek sevinç yaşadı.
Öğrencilerin kazı sırasında buldukları heykelcik parçaları, seramik kap, çömlek, vazo ve Athena Tapınak modeli eserler, kendilerine anı olarak kalması için hediye edildi. Kazı sonrası minik arkeologlara sertifikalarını veren Prof. Dr. Nurettin Arslan, öğrencileri antik kenti gezdirerek, tarihi hakkında bilgiler verdi. Son olarak öğrenciler, kazı evinde misafir edilerek öğle yemeği ikram edildi.
Projeyi değerlendiren Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, İçdaş minik arkeologlar sosyal sorumluluk uygulamasının büyük önem taşıdığını söyledi. Arslan, "Bugün minik arkeologlarımız Assos'a geldiler. Buradaki ilgi ve heyecanları beni de çok şaşırttı. Bu yaştaki çocukların bu heyecanı yaşamaları ve ileride de sahip olduğumuz kültürel mirasın korunması, gelecek kuşaklara aktarılması konusunda da önemli bir köprü görevi göreceğinden hiçbir şüphemiz yok. Buradaki kazılarımız İçdaş'ın sponsorluğunda devam ediyor. Bu nedenle geçen yıldan bu yana kazılarımızı daha uzun sürede yapabiliyoruz. Minik öğrenciler için bu alanı seçtik. Buraya önceden eserler de bizim kopya olarak ürettiğimiz mezarlıkta ele geçmiş olan buluntulardan oluşuyor. Kap, kaçak heykelcikler gibi hediyelerin kopyaları koyduğumuz içinde çocuklar yaptığı kazılar sırasında eserler sanki gerçekmiş gibi onlara ayrı bir heyecan yarattı. Çocukların bu kadar ilgili olması bizi şaşırtıyor. Normalde bu sıcağın altında bu çocukları 5 dakika tutamazsınız. Ama bir amaç ve hedef doğrultusunda yönlendirebilirseniz, bilinçlendirebilirseniz saatlerce bir noktaya odaklanıp heyecanla bu işi yapabileceklerini görmekteyiz. Buraya gelen çocukların içlerinden birkaç tanesi mutlaka arkeoloji alanına ilerleyip, bizim olduğumuz yerlere gelip, ülkemizi bu konuda tanıtılması ve bilimsel alanda ileri gitmesi konusuna katkı sağlayacağından hiç şüphemiz yok" dedi.
Öğrencilerden 8 yaşındaki Güneş Su Şahbaz, yaptığı kazı sırasında bir vazo parçası bulduğunu söyledi. Kaan Yalçın ise Assos Antik Kentine gezmeye geldiklerini belirterek, "Kazı yaparak böyle eserler bulacağımı düşünmüyordum. Bu duyguyu yaşamak acayip güzeli bir şey. Daha fazla da kazı yapıp eser bulmak istiyorum" dedi. Aleyna Durmaz ise kazı sırasında seramik bir tabak parçası bulduğunu ifade ederek, "İlk başta bulamayacağımı sanıyordum. Ama kazı yaptıkça buldum" diye konuştu.
Proje kapsamında çocuklar, daha sonra Gülpınar Köyündeki Apollon Smintheion Tapınağı'nda kazı yapmaya gitti.
FOTOĞRAF