Mikroalg Projesi'ne 'Düşük Karbon Kahramanı' ödülü

Güncelleme Tarihi:

Mikroalg Projesine Düşük Karbon Kahramanı ödülü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2016 15:47

Mikroalg Projesi'ne 'Düşük Karbon Kahramanı' ödülü

Haberin Devamı

ÇANAKKALE'nin Ezine İlçesi Mahmudiye Beldesi sınırları içinde faaliyet gösteren Akçansa Çimento Çanakkale Fabrikası için geliştirilen Mikroalg Projesi, bu yıl üçüncüsü düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi kapsamında Düşük Karbon Kahramanları Ödülü'nün sahibi oldu.

Yapı malzemeleri şirketi Akçansa'nın karbon emisyonunu azaltmayı amaçlayan Mikroalg Projesi, III. İstanbul Karbon Zirvesi kapsamında Düşük Karbon Kahramanları Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü, Akçansa Genel Müdür Yardımcısı Ali Kipri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk'ün elinden aldı.

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi danışmanlığında ilerleyen Mikroalg Projesi'nde, fotosentez yapabilen mikroalgler karbon tutucu olarak görev yapıyor. Baca gazından salınan karbondioksit gazı, atmosfere salınmadan önce mikroalgler tarafından tutularak çevreye yayılması engelleniyor. Akçansa Çanakkale Fabrikası'nda özel tesislerde yerleştirilen mikroalglerle, yıllık 500 bin ton karbon emisyonu önleyecek. Fotosentez yapan mikroalgler sayesinde ise yıllık ortalama 365 bin ton oksijen üretilecek. Temelleri 1967 ve 1974 yıllarında Akçimento ve Çanakkale Çimento ile atılan ve 1996 yılında bu iki şirketin birleşmesi sonucunda Türkiye'nin en büyük çimento üreticisi konumuna gelen Akçansa, Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortak kuruluşu olarak faaliyetini sürdürüyor.

Burak GEZEN / ÇANAKKALE, (DHA)

Fotoğraf

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!