Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE’de Yeni Kordonda bulunan Barış Plajı, 2018 sezonunda da nitelikli plajlara verilen ‘Uluslararası Çevre Ödülü Mavi Bayrak’ almaya hak kazandı. Bugün düzenlenen törenle Barış Plajına 4’üncü kez Mavi Bayrak asıldı.
Yeni Kordonda düzenlenen Mavi Bayrak törenine Belediye Başkan Yardımcısı Özleyiş Çetin, Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatör Yardımcısı Yetkin Karabinali, Atam Kreş ve Gündüz Bakım Evi’nin minik öğrencileri, Çanakkale Belediyespor sporcuları ile kentliler katıldı.
Mavi Bayrak uygulaması ve sürecinden söz eden Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İlleri Koordinatör Yardımcısı Karabinali, “Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Turizm Bakanlığının 1993 yılındaki girişimleri ile kurulmuş ve her yıl Mavi Bayrak sayısını artırarak, başarılı bir şekilde Mavi Bayrak organizasyonunu yürüten özerk bir kuruluştur. Mavi Bayrak uluslararası niteliklere sahip olan, kriterleri sağlamış olan, nitelikli plaj ve marinalara verilen bir çevre ödülüdür. Temiz, güvenli ve donanımlı, dolayısı ile uygar bir çevre sembolüdür. Özellikle plajlarda temiz deniz suyu kriterinin bulunmasının dışında çevre eğitim etkinliklerinin ve çevre bilinçlendirme hareketlerini de kriterlerinde barındıran, uygar bir çevrenin sembolüdür. Dünya üzerinde ilk olarak 1985 yılında Fransa’da uygulanmaya başlanan program, kısa sürede yukarıya doğru bir ivme alarak tüm dünya ülkelerine yayılmıştır. Ülkemizde de 1993 yılında Türkiye Çevre Eğitim Vakfının kurulması ile uygulanmaya başlanmıştır” dedi.
Çanakkale Belediyesinin 2019 sezonunda Mavi Bayrak sayısını arttırmak amacı ile girişimlerine başladığını ifade eden Karabinali; “Her geçen yıl Mavi Bayrak sayısını arttırarak başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdüren Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, bu sene itibari ile dünya üzerinde mavi bayrak sayısında 3’üncülüğü hak etmiş bulunuyor. 459 plaj, 22 marina ve 10 yata mavi bayrak kazandırmış bulunuyoruz. Belediyelerin yürütmüş olduğu halk plajları ve turistik tesislerindeki özverili çalışmalar, bu başarımızı taçlandırmaktadır. Özellikle 2015 senesinden itibaren Çanakkale Barış Plajına Mavi Bayrak kazandırmalarından dolayı teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Bu özverili çalışmalarının gelecekte de devam edeceğine inanıyorum. Çanakkale halkına da müjdeli bir haberim var; Çanakkale Belediyesi 2019 sezonunda bayrak sayısını arttırmaya yönelik çalışmalarını başlatmış bulunuyor. 2018 yılı Mavi Bayrak sezonu tüm Çanakkale halkına hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
Törende konuşan Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar ise; “Bugün, 5 Haziran’ın Dünya Çevre Günü olarak kutlanmasına sebep olan 1972 Stockholm İnsan ve Çevre Konferansı’nın, dünyanın ilk Birleşmiş Milletler çevre zirvesinin 45’inci yılı. Yani dünya 45 yıldır çevre gününü kutluyor. Ama son 45 yıldır, insanlığın üzerinde yaşadığı gezegene, kendi hırsları ve açgözlülüğü nedeniyle ödettiği bedel de giderek büyüyor. Dünyanın en önemli bilim insanları, eğer böyle gelmiş böyle gider demeye devam edersek, önümüzdeki yıllarda üzerinde yaşayabileceğimiz özelliklere sahip bir dünyanın kalmayacağını net bir şekilde belirtiyorlar” dedi.
Yaşanabilir bir dünya için çevre bilincinin artması gerektiğini vurgulayan Kavcar; “Bilim insanları bu şekilde çevreye önem vermezsek, bir 45 yıl daha Dünya Çevre Günü kutlamanın mümkün olup olmayacağını bilmiyorlar. Bu sebeple yaşanabilir bir dünya için doğanın korunması ve tahribatının engellenmesi zorunludur. İçinde yaşadığımız başka bir dünya olmadığına göre sağlıklı yaşam ortamlarını yok etmeyelim. Çok geç olmadan üzerimize düşen görevi yerine getirelim, çevreye ve doğaya sahip çıkalım. Biz Çanakkale Belediyesi olarak çevrenin bize geçmiş kuşaklardan kalan bir miras değil, gelecek kuşaklara bir emanet olduğu gerçeğini hatırlatarak, gelecek kuşaklara daha yeşil, daha yaşanabilir bir kent bırakacağımız inancıyla çalışmalarımıza yön vermekteyiz” dedi.
Çanakkale Belediyesinin Mavi Bayrak girişimi ile ilçe ve belde belediyelerine de örnek olduğunu ifade eden Kavcar; “Bugün bir arada toplanmamızın sebebi Mavi Bayrağımızın yeniden asılmasıdır. Mavi Bayrak, deniz suyunun temiz olduğu, çevre yönetimine önem verildiği, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığı, plajı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğin sağlandığı uluslararası bir çevre ödülüdür. 49 ülkede uygulanan bu program, Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) öncülüğünde yürütülmektedir. Her yıl yeniden başvurarak aldığımız Mavi Bayrak için 2018 yılı adına başvurumuz yenilenmiş ve Barış Kordonumuz ‘Uluslararası Çevre Ödülü Mavi Bayrak’ almaya yeniden hak kazanmıştır. Bu ödülün kent merkezinde alınması, kentimizin sahil bandında yer almasından dolayı diğer ilçe ve belde belediyelerini de teşvik etmiştir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Belediye Başkan Yardımcısı Özleyiş Çetin ve minikler Mavi Bayrak’ı Barış Plajına astı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İlleri Koordinatör Yardımcısı Karabinali Başkan Yardımcısı Çetin’e Mavi Bayrak sertifikasını takdim ederken, tören Çanakkale Belediyespor sporcularının denize girmesi ile son buldu.
ÇANAKKALE, (DHA)
FOTOĞRAFLI