IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 13:26
CHP ÇANAKKALE MİLLETVEKİLİ BÜLENT ÖZ, KÜÇÜKÇAYDA İNCELEMELERDE BULUNDU.
Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Çan ilçesine bağlı Etili Köyündeki Küçük Çaya dökülerek suların renginin değişmesine ve suyun köpürmesine yol açan Katran deresi ile ilgili meclise soru önergesi verdi.
Çan ilçesine bağlı Etili köyü ve çevre köylülerin talebi üzerine Etili köyünde incelemelerde bulunduğunu söyleyen Milletvekili Bülent Öz, “Kaz dağlarından doğarak, Çan ve Biga ilçemizden geçen Kocabaş Çayının ana kolu olan Etili köyündeki Küçük çayda yaşanan çevre felaketini yerinde incelemiştim. Bu yıl Mayıs ayında da aynı kızıl sular Kocabaş Çayındaki Turna, Sazan ve Sarıkanat cinsi balıkların ölümüne neden olmuş ve olaya ilişkin görüntüler ulusal ve yerel TV’lerde ve yazılı basında yer almıştı. Bölgede bulunan kömür ocaklarının çukurlarında biriken asitli suların dere yatağına akması ile taş ve toprak kızıl bir renk almış, dere suyu kızıl bir renkte akmakta idi. Bölge halkı yazın bu su ile tarım alanlarını ve meyve bahçelerini suluyor. Birçok köyde içme suyunu Kocabaş Çayı kenarında bulunan kuyulardan temin ediyor. Kızıl renkte köpürerek akan bu suların Kocabaş Çayında toplu
balık ölümlerine yol açtığı gibi insan sağlığına zarar verebileceğini belirtmiş ve konunun takipçisi olacağımızı ifade etmiştik. Geçen süre zarfında önleyici tedbir alındığına ilişkin bilgi sahibi olamadık. Yurttaşlarımızın haklı kaygısının giderilmesi ve yaşanan çevre felaketine neden olan işletmelere gerekli yaptırımların uygulanması ve denetimlerin sağlıklı yapılması açısından konuyu soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdık” dedi.
CHP Milletvekili Öz, TBMM Başkanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi, şu soruları yöneltti; “Çan havzasında terk edilmiş maden sahalarındaki atıkların su kaynaklarına, bölgedeki asit göllerinin akarsulara etkileri ile ilgili olarak bakanlığınızın herhangi araştırması bulunmakta mıdır? Terk edilmiş maden sahalarında biriken sularda alüminyum, demir, mangan ve nikel gibi toksik maddelerin normal değerlerin çok üstünde olduğu, havzada yer alan asit maden göllerinin yüzey sularına karışımı/deşarjı sonucunda balık ölümlerinin gerçekleştiği yönündeki iddialar hakkında bakanlığınızca yürütülen bir çalışma bulunmakta mıdır? Kocabaş çayında neredeyse her yıl tekrar eden balık ölümlerine, neyin neden olduğuna ilişkin bir araştırma yapılmış mıdır? Bölgede ikamet eden köylülerimiz kömür ocaklarındaki asitli suların deşarj izinleri olmaksızın, yasalara aykırı olarak Kocabaş çayına deşarj edildiğini iddia etmektedirler. Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bahsi geçen konuyla ilgili olarak bu iddiaları yerinde inceleyerek gerekli tespitleri yapmışlar mıdır? Şayet bölgede gerekli araştırma ve incelemeler yapılmadı ise bu çevre kirliliğinin önlenmesi için il müdürlüğü neyi beklemektedir? Çeşitli basın yayın organlarında bu konuyla ilgili olarak yer alan
haberler Bakanlığınıza bağlı müdürlüklerde ihbar niteliği taşıyarak kıymetlendirilmemekte midir? Çanakkale Çevre ve Orman İl Müdürlüğü 26.09.2007 tarihinde vatandaşların şikâyeti ve ilçe Jandarma komutanlığının konuya ilişkin o tarihte tuttukları tutanaklara istinaden bir inceleme yapıyor ve kirliliğe neden olan işletmeye o dönem 25.000 ton atık karşılığı 25.872 TL idari para cezası uyguluyor. Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün Çanakkale’de çevreyi kirleten işletmelere ilişkin yaptığı denetimler ve bu denetimlerde çevreyi kirlettiği tespit edilen işletmelere yönelik idari yaptırımları neler olmuştur? Kaz dağlarından doğarak Büyükpaşa Köyü, Küçükpaşa, Hurma köyleri ile Çan ve Biga ilçelerinden geçerek, Karabiga beldesinden Marmara denizine dökülen Kocabaş Çayı çevresindeki köylerin çay yatağı kenarında içme suyu kuyularının bulunduğu ve tarım alanlarının sulamasında bu suyun kullanıldığı, çay yatağında yaz aylarında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının otlatıldığı ve sulandığı bilinmektedir. Bu köylerin içme suyu kuyularına atık suların karışıp karışmadığının tespiti için bir çalışma yapılmış mıdır? Şayet yapılmadı ise yapılması için bir talimatınız olacak mı?”