Kıyı balıkçısının yüzünü "trol yasağı" güldürdü

Güncelleme Tarihi:

Kıyı balıkçısının yüzünü trol yasağı güldürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2014 11:11

- Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Özkurnaz: - "Trolün yasaklanmasından dolayı bu dönemde balıkçılarımız oldukça güzel bir kazanım elde etmişlerdir. Bizim amacımız burada sürdürülebilir balıkçılığın artmasını sağlamak. Bunun için bu popülasyonun daha da gelişmesi yönünde çalışıyoruz"

Haberin Devamı

ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, trollerin yasaklanmasından dolayı bu dönemde kıyı balıkçılarının oldukça güzel bir kazanım elde ettiklerini belirterek, "Bizim amacımız burada sürdürülebilir balıkçılığın artmasını sağlamak. Bunun için bu popülasyonun daha da gelişmesi yönünde çalışıyoruz" dedi.

Çanakkale Merkez 1 No'lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı da olan Özkurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son yıllarda kıyılarda ağdan çok olta balıkçılığının ön plana çıktığını söyledi.

Trol yasağıyla kıyı balıkçısının yüzünün güldüğünü dile getiren Özkurnaz, 1 Eylül'de sona eren su ürünleri av yasağıyla vatandaşların bol ve ucuz balık yeme imkanı bulduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Bazı sınırlamaların özellikle bu dönemin iyi geçmesine neden olduğunu belirten Özkurnaz, "Trollerin yasaklanmasından dolayı bu dönemde balıkçılarımız oldukça güzel bir kazanım elde etmişlerdir. Bizim amacımız burada sürdürülebilir balıkçılığın artmasını sağlamak. Bunun için bu popülasyonun daha da gelişmesi yönünde çalışıyoruz" diye konuştu.

Özellikle lüferi çok önemsediklerine değinen Özkurnaz, bölgede bu balık yatak yaptığından balıkçıların sürekli oltayla avlandığını aktardı.

Balıkçıların zamanlarının büyük bölümünü denizde harcadığını vurgulayan Özkurnaz, şöyle devam etti:

"Amacımız ulusal anlamda da bakıldığında balıkçılığın geliştiğini ve trollerin vermiş olduğu zararların telafisinin de mümkün olmayacağının bilinmesini sağlamak. Hem trollerin yasak olması, hem bilinçli balıkçılarımız kendilerinin refah düzeyini yükseltecek bir çalışma içinde oluyorlar. Zamanlarını da hep denizde harcıyorlar. Burada amaç güzel bir balıkçılığın olması. Bu balıkçılığın sürdürülebilir hale gelmesi için de balıkçılarımızın yeni teknolojiyle kendilerini donatmaları oldukça önemli. Bu durum, gelecekte Çanakkale halkına ve ülke ekonomisine büyük oranda katkı sağlamış olacaktır. Bu da balıkçılığımızın, dolayısıyla da ülkemizin zenginliği demektir. Bunun için de balıkçılarımız elinden geldiğince iyi teknolojiyle balıkçılık yapmaya devam edecektir."

Haberin Devamı

- "Türk balıkçılığının geleceği..."

Özkurnaz, Türk balıkçılığının geleceğinin ancak denizlerde popülasyonun artmasıyla mümkün olabileceğini anlattı.

Sadece lüfer olarak değil, denizlerdeki tüm balıklar ve değişik türlerdeki popülasyonların korunmasını amaçladıklarını dile getiren Özkurnaz, şunları kaydetti:

"Popülasyonun olabildiğince fazla artması demek, balıkçımızın da o kadar fazla gerek ekonomik anlamda olsun gerek ise sosyal anlamda olsun gelişmesi, ülkeye ekonomik bir katkı yapması demektir. Bu mantıkla bakılırsa bizim bölgemizde ve özellikle Çanakkale bölgemizde balıkçılığın her çeşidi var. Boğaz gibi bir yerde olmamız belki de Çanakkale balıkçısı için en azından burada iyi bir kazanım elde edebilmek demektir. Balıkçılığımızın geleceği gelişen teknolojiye ayak uydurarak umut vadedecektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!