Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Ülkelerini iç savaş ya da karışıklık nedeniyle terk ederek Avrupa hayaliyle Yunanistan'ın Midilli Adası'na ulaşmak isteyen binlerce kişinin ölümü göze alarak çıktığı tehlikeli yolculukta sürat tekneleri kullanılmaya başlandı.
Geçmişte yasa dışı geçişlerde genellikle lastik bot ve hızı en fazla 10 beygir gücündeki bot motorlarını kullanan kaçaklar, son dönemde organizatörler tarafından daha hızlı olduğu için lüks tekneler ve sürat teknesi gibi deniz araçlar ile taşınıyor.
Çanakkale Valisi Hamza Erkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan kaçakçılarının son dönemde taktik değiştirerek lastik bottan vazgeçip daha hızlı olan sürat teknesine yöneldiğini söyledi.
Bunun üzerine taktik değiştirdiklerini ifade eden Erkal, "İnsan kaçakçıları sürekli taktik değiştiriyor. Biz de bu taktikler karşısında kendi imkanlarımızı zorlayarak en üst seviyeye çıkararak kendi taktiklerimizi geliştiriyoruz" dedi.
Bu sayede insan kaçakçılığının önüne geçmeye çalıştıklarını dile getiren Erkal, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Daha önce Ayvacık ile Yunanistan'ın Midilli Adası arasındaki mesafeyi lastik botlarla geçiyorlardı yabancı uyruklu kişiler. Bizim jandarma, polis ve Sahil Güvenlik ekiplerimiz ile yaptığımız kontroller artınca daha hızlı teknelerle geçmek için bazı girişimlerde bulunmaya başladılar. Midilli Adası, Ayvacık sahiline 5,5 deniz mili uzaklıkta bulunuyor. Bu mesafenin tam ortasını alırsak neredeyse 2,5 deniz mili bir uzaklıktan bahsediyoruz. Bu 2,5 millik mesafeyi 10-15 dakika gibi kısa bir sürede geçebilirlerse bizim Türk Sahil Güvenlik ekiplerinden de kurtulma şansları var. O nedenle insan kaçakçıları şimdi biraz daha hızlı süratli teknelere yöneldiler. Bazı çevre ülkelerden böyle süratli tekneler kiralanarak buralara getirilmeye başlandı."
Vali Erkal, yasa dışı geçişleri sona erdirme konusunda kararlı olduklarını bildirdi.
- "Bizi atlatmaya çalışıyorlar"
Ayvacık ile Yunanistan'ın Midilli Adası'nın birbirine çok yakın iki nokta olduğuna dikkati çeken Erkal, "Bizim Sahil Güvenlik botlarımızın hızı belli, onlardan daha hızlıyız. Bu ekiplerimizi Ayvacık ve sahil bölgesine yakın tutmaya başladık. Bu gayret çerçevesinde tabii onlar tekneleri satın alıyorlar. 5 bin liralık tekneye bazen 50-60 bin lira para veriyorlar. Sırf karşı kıyıya daha hızlı geçebilmek adına yapılıyor tüm bu mücadele. Teknelerin hızlarını, süratlerini kullanarak bizi atlatmaya çalışıyorlar" dedi.
Bütün limanlara ve balıkçı barınaklarına talimatlar gönderdiklerini belirten Erkal, "Oralarda bu tür tekneleri barındırmamaları ve almamaları yönünde talimatlar verdik. Sahil Güvenlik ekiplerimiz ile bu bölgede hızlı veya yavaş tüm teknelerin ya da botların hepsinin geçişini engelleyeceğiz. Lastik bot ile de gitse tekne ile de gitse yat ile de gitse buradan geçiş artık mümkün değil. Bunun herkes tarafından bilinmesini istiyoruz" diye konuştu.