Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada'nın sakinleri, iki feribot ve bir toplu taşıma aracı kullanarak yaptıkları 1,5 saatlik yolculukta yaşadıkları sıkıntıların son günlerde yol çalışmalarıyla artması nedeniyle Çanakkale'ye direkt sefer konulmasını talep ediyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi'nin hemen girişinde yer alan ve 91 kilometre kıyı şeridine sahip adadan Çanakkale'ye ulaşım, iki feribot aracılığıyla yapılan deniz yolculuğuyla sağlanıyor.
Önce Gökçeada'daki Kuzu Limanı'ndan hareket eden feribota binen yolcular, Eceabat ilçesindeki Kabatepe Limanı'nda inerek toplu taşıma araçlarına geçiyor. Daha sonra Eceabat İskelesi'ne ulaşan vatandaşlar, yeniden feribota binip Çanakkale'ye varabiliyor.
Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı dolayısıyla yaklaşık 8 kilometrelik Kabatepe-Eceabat bağlantı yolunda başlatılan bakım, onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle Gökçeada'dan Çanakkale'ye ulaşmak için fazladan 30 kilometrelik yolun da katedilmesi gerekiyor.
Bu ulaşım, özellikle kış aylarında yaşanan kötü hava koşullarıyla bazı feribot seferleri iptal edilince daha da güçleşiyor.
- "Çözüm üretmek zorundayız"
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, ada halkının yaşanan bu durum karşısında oldukça zorlu günler geçirdiğini söyledi.
Zaferin 100'üncü yılı kutlamalarını Çanakkale'ye yakışır halde geçirmenin herkesin ortak arzusu olduğunu belirten Çetin, bu konuyla ilgili bölgedeki çalışmalara son derece saygı duyduklarını ve desteklediklerini anlattı.
Özellikle 3-4 gündür Gökçeada'dan Çanakkale'ye ulaşımda büyük sıkıntılar çektiklerini vurgulayan Çetin, şöyle konuştu:
"Gökçeada'da yaşayan insanlarımızın sorunlarına çözüm istiyoruz. 3-4 gündür devam eden bir uygulama var. Yol çalışmalarından dolayı Kabatepe ile Eceabat arasındaki yol bağlantısında devam eden çalışma nedeniyle araçların geçişine izin vermiyorlar. Adadan gelen gemiden çıkan tüm araçlar tarihi yarımadayı turlayıp Eceabat'a ya da Kilitbahir'e ulaşmak zorunda kalıyor. Şu anda yağışlı bir mevsimdeyiz ve bu yol hattımız çok virajlı. Her gün gemiye yetişmek isteyen insanlarımızın acelesi nedeniyle kaza riski çok yüksek düzeye ulaşmış durumda. Bu konunun çözümü noktasında ilgili kurumların çözüm ürettiklerini görmüyoruz. En azından bu sıkıntılı dönemde direkt Çanakkale'ye gemi seferi yapılarak mağduriyet giderilebilir. Ayrıca Gökçeada'ya ilk kez gelen bir insanın şu anki koşullarda Kabatepe'yi bulması mümkün değil. Yol güzergahında da hiçbir şekilde işaretleme yok."
Çetin, Gökçeada'daki insanların, Çanakkale'ye gezi amaçlı gitmediğini ifade etti.
Ada sakinlerinin il merkezine çoğunlukla hastalık ya da resmi işleri nedeniyle gittiğini dile getiren Çetin, "İnsanlarımızın bu zorlukları karşısında hepimiz çözüm üretmek zorundayız. Halkımız bizim için çok kıymetli. Bizlerin, Türkiye'nin en büyük adasında yaşayan insanlarımızın hem sosyal hem kültürel hem de sağlık alanındaki sorunlarını çözebilmek adına kısa vadede lokal anlamda çözebilme yetkisine sahip olmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.