Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi'ndeki bir ortaokulda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı. İki öğrenci, Omega deposu olarak bilinen sardalyenin kılçığını toprağa karıştırarak doğal gübre olarak kullandıkları saksıdaki çiçeğin daha hızlı büyüdüğünü gözlemledi.
Gelibolu'nun Hakimiyet-i Milliye Ortaokulu'nda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı. Açılış öncesi konuşma yapan okul müdürü İlker Doğan, "TÜBİTAK desteği ile düzenlediğimiz Bilim Fuarının açılışını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bilindiği üzere Bilim Fuarları öğrenmeye istekli, merak eden, araştırmacı, bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlayan öğrenme metotlarından biridir" dedi.
Konuşmanın ardından okul binasının çok amaçlı olarak kullanılan salonunda gerçekleştirilen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarının açılışını, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Yılmaz ve Gelibolu Vergi Dairesi Müdürü Osman Ercan Aydın yaptı. Proje yürütücüsü Osman Çakan'ın koordinesinde 9 farklı alanda, 30 projeyi 67 öğrenci ve 21 danışman öğretmen nezaretinde yaklaşık altı ay süren çalışmalarda ortaya konan projeler görücüye sunuldu.
TÜBİTAK Bilim Fuarında en çok ilgiyi 5. Sınıf öğrencisi Yavuz Uğur ve İdal Erberk'in projesi gördü. Adına festivaller düzenlenen ve omega yönünden de değerli olan sardalyenin kılçığını kullanarak doğal gübre elde eden öğrenciler, bu gübreyi saksıların birine koydu. Başka bir saksıda yetişen çiçekle sardalye gübresi koydukları saksıda yetişen iki çiçek arasında yapılan gözlemler sonucunda Sardalye kılçığı konan çiçeğin daha çabuk büyüdüğü gözlendi.
İki mucit Yavuz Uğur ve İdal Erbek, amaçlarının sardalye kılçığından faydalanarak, toprağı element yönünden zenginleştirmek ve organik tarıma dayalı bitkileri elde etmek olarak açıkladı.
Doğan ZELOVA / GELİBOLU (Çanakkale), (DHA)
FOTOĞRAF