Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE (AA) - MEHMET BAYER - Mehmetçik'in dünya savaş tarihinin en önemli mücadelesini ortaya koyup adeta destanlaştığı Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yıl dönümü dolayısıyla 18 Mart'ta yapılacak törenler için hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, AA muhabirine, bu yıl alandaki tören hazırlıkları ve düzenlemelerin tümünün başkanlıklarınca yürütüldüğünü, her türlü ihtiyacın karşılandığını söyledi.
Tarihi alandaki güzergahların temizlendiğini belirten Gürkan, "Yol kenarlarında maalesef bitkiler türemiş, ağaçlar çıkmış, beklenmeyen şekilde yabani otlar bürümüş. Çok kötü, salaş bir görüntü. Hem yarımadadaki köylülerin desteklenmesi hem de alanın ihtiyacının karşılanması anlamında, bütün yol güzergahlarının iki tarafındaki ot temizlikleri köylülerle yapılıyor. Onların gerekli ödemelerini sağlıyoruz. Bütün yollarda temizlikler tamamlanmak üzere" dedi.
Gürkan, Şehitler Abidesi'nin alt kısmında 2005'e kadar bulunan, mimar Doğan Erginbaş tarafından tasarlanan ve Mehmet Akif Ersoy'un "Çanakkale Destanı" şiirinden bazı dizelerin yazılı olduğu kitabe taşının yeniden yaptırılıp, yerine konulduğunu bildirdi.
Abide ve çevresindeki çalışmalara değinen Gürkan, şöyle devam etti:
"Tören alanının hemen arka tarafındaki sembolik şehitliğimizde, şehitlerimizin isimleri maalesef okunmuyordu. Halkımızdan gelen tepki ve talepler de dikkate alınarak, şu anda onların görünür kılınması adına bütün mezar taşlarının içlerindeki bölümler renklendirilerek, isimlerin hepsi okunur vaziyete getirildi. Abidede çevre düzenleme çalışmalarına başladık. Ziyaretçilerin rahatlıkla alanı gezebilmeleri adına, geçtiğimiz yıl yaşanan kaza sonrası bir çocuğumuzun hayatını kaybetmesini de dikkate alarak, o bölgedeki yaya ulaşım güzergahlarını iyileştirdik. Geçmişten gelen birtakım altyapı sıkıntılarını kaldırdık. Yaya yolları yeniden yapıldı. Abidenin çevresindeki bütün alanlarda, yayaların yürüyüşleri dikkate alınarak, yer döşemeleri yenilenmeye başlandı. Onlar da tamamlanmak üzere."
- Abide alanına 20 bin çiçek
Bölgedeki rölyef konusunda bazı yapısal sorunlar yaşandığını dile getiren Gürkan, bu nedenle rölyefin tekrar onarımdan geçirildiğini anlattı.
Abidedeki tören için çiçek dikimi çalışmalarının sürdüğünü belirten Gürkan, "Geçen sene zaten abidenin önündeki alanın peyzajını yapmış, burayı güllerle donatmıştık. Güllerin bu dönemdeki açma problemi nedeniyle görselliği sağlayabilmek açısından şu anda her tarafı çiçeklerle donatıyoruz" ifadelerini kullandı.
Gürkan, görselliği 20 bin çiçekle sağlayacaklarını söyledi.
Tören günü için tüm şehitliklere bırakılmak üzere 5 bin çiçek hazırladıklarına dikkati çeken Gürkan, şunları kaydetti:
"Her taraf bayrakla donanacak. Şu anda sadece aldığımız büyük bayrakların sayısı 2 bin. Onun yanı sıra küçük bayrakları saymıyoruz. Geçen yılki soğuk 18 Mart gününü dikkate aldığımızda, tüm tören alanında yer alacak kişilere soğuğa karşı atkı, bere ve eldiven mahiyetinde tedbirimiz olacak. 18 Mart için hazırladığımız, tarihçilerle çalıştığımız 'Tarihi Değiştiren Savaş Çanakkale 1915' adlı kitabımız, bu tarihte hazır olacak. Herkesin anlayacağı dilde yazılmış, görselleri de bulunan ve 4 dilde çevirisi yapılan eseri o gün tamamlamış olacağız ve ziyaretçilerimize sunacağız."
- 57. Alay Şehitliği'ndeki çalışmalar
Gürkan, 57. Alay Şehitliği'ndeki çalışmaların da tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.
Şehitlikteki anıtın en üst noktasına daha önceki yıllarda paratoner konulduğunu anımsatan Gürkan, "Eskiden böyle bir ihtiyaç duyulmuş ama tabii ki bunlar çok tepki alıyor. Günümüz teknolojileriyle bunlar daha yalın şekilde çözümlenebiliyor. Bunu araştırdık ve bulduk. Anıtın yanındaki küçük bayrak direği kaldırıldı, yerine ihtişamlı bir bayrak direği ve içine paratoner sistemi yerleştirildi" diye konuştu.
Gürkan, alandaki tüm bayrak direklerinin de değiştirildiğine işaret etti.
Bölgedeki hizmetlerin daha iyi yürütülebilmesi ve ihtiyaçların daha hızlı karşılanabilmesi için teknik ekipmana ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Gürkan, tüm alanda hizmet verecek araç filosunu sağladıklarını dile getirdi.
Gerekli onayların ardından alanda hizmet sunacak teknik ekibi de oluşturacaklarını anlatan Gürkan, "Burası gerçekten çok yoğun ziyaret edilen bir yer. Kutsal topraklar diyelim. Milli ve manevi değeri çok yüksek. Buraya herkes gelmek istiyor ama hafta sonları çok yoğun oluyor. Bu da birtakım sıkıntılar yaratıyor. Özellikle milli eğitim müdürlükleri ve yerel idareciler, ziyaretleri hafta içinde programlarsa hem onlar rahat eder hem de alandaki hizmetler hiçbir aksaklık yaşanmadan yürütülür" dedi.