Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE (AA) - Gazeteci Ardan Zentürk, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) konferans verdi.
Zentürk, ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu Safiye Hüseyin Elbi Konferans Salonu'nda, "Televizyon Haberciliğinin Dünü ve Bugünü" konulu konferansta yaptığı konuşmada, her kuşağın kendi teknolojik zemini içinde yaşadığını ve hareket ettiğini dile getirdi ve mesleğe nasıl başladığını anlattı.
Gazetelerin baskısı için kurşun kalıpların kullanıldığı matbaalarda çalışırken kurşundan zehirlenmemek için her saat başı ayran ya da süt içmek zorunda olduklarını, otuz sene önce belge geçerle bir sayfalık haberi 3 dakikada geçmenin heyecanını yaşadıklarını ifade eden Zentürk, şimdilerde ise fotoğrafların saniyelerle servis edildiği söyledi.
Zentürk, özel sektörün televizyon kanalı kurmak için girişimlere başlamasıyla televizyon haberciliğinin de geliştiğine işaret ederek, şunları söyledi:
"1963'teki ABD Başkanı John F. Kennedy suikastiyle ABD televizyonları ellerindeki görüntüyü kamuoyuna anında aktaracak sistemlerinin olmadığını fark etti. Televizyonun stüdyodan ibaret olmadığının farkına varıldığı o dönemde, pratik kameralara ve ekipmanlara ihtiyaç duyuldu. Türkiye'de ise 1993'teki Uğur Mumcu suikasti sonrası yapılan özel televizyon yayıncılığıyla insanlar ilk defa devlet haberciliğinin dışında, özgür, bağımsız ve olayların perde arkasını araştıran bir televizyon haberciliği olduğunu gördü. 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı esnasında TRT Genel Müdürü olan İsmail Cem'in, yorum yasağını kaldırmasıyla muhabirler, savaşın gelişimine göre kamuoyunu bilgilendirmek için Ankara'ya danışmadan ekran önünde yorum yapma yeteneği kazanmış oldu."
Konferansın sonunda katılanların sorularını yanıtlayan Zentürk'e, Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından teşekkür plaketi verildi.