Dünya şampiyonu engelli sporcu hikayesiyle örnek oldu

Güncelleme Tarihi:

Dünya şampiyonu engelli sporcu hikayesiyle örnek oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2016 09:43

Dünya şampiyonu engelli sporcu hikayesiyle örnek oldu

Haberin Devamı

Burak GEZEN/ ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE'de geçirdiği trafik kazası sonucunda omurilik felci olup, 29 yaşından itibaren tekerlekli sandalyeye mahkum olan 41 yaşındaki Ümit Burunlular, fizik tedavi sırasında başladığı bilek güreşi sporunda önce Avrupa şampiyonu, ardından da dünya şampiyonluğu oldu.
Bulgaristan'ın Sofya kentinde geçtiğimiz günlerde Engelliler Bilek Güreşi'nde dünya şampiyonu olan Çanakkaleli kaporta ustası 41 yaşındaki Ümit Burunlular'ı, bu başarıya ulaştıran hikayesi hem yürek burktu, hem de takdir topladı. Gençlik yıllarında kaportacılık mesleğini öğrenip sanayide dükkan açan Ümit Burunlular, 2004'te 29 yaşındayken geçirdiği trafik kazası nedeniyle omurilik felci oldu. Engelli olunca mesleğini bırakmak zorunda kaldı. Ardından, engellilerin menfaatleri ve hakları hususunda çalışmalar yapmaya başladı. Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanlığı görevini sürdüren Burunlular, engellilere yönelik ürettiği 'Engelsiz Sağlık Akademisi', 'Engelsiz Din' ve 'Engelim Çalışmaya Engel Değil' projeleriyle dikkat çekiyor. EŞİYLE HASTANEDE TANIŞTI
Engelli olduktan sonra İstanbul Bahçelievler Rehabilitasyon Merkezi'nde fizik tedavi görmeye başladığını belirten Ümit Burunlular, yaşam mücadelesini anlattı. Kendisi gibi omurilik felci olan 35 yaşındaki Seher Altan ile tanışıp hastane arkadaşlığının 2015'in Nisan ayında nikah masasına kadar uzandığını anlatan Ümit Burunlular, "Eşimle hastane arkadaşıyız. Kendisiyle kader ortaklığımız var. Ameliyat olduktan sonra İstanbul'da hastanede fizik tedavi görmem gerekiyordu. Bahçelievler Rehabilitasyon Merkezi'nde karşılaştık. Tabi hastane olsun, asker ocağı olsun insan memleketlisini, ya da yakın şehirden birini arıyor. Ben de öğrendim ki Seher Edirneli'ymiş. Bu şekilde tanıştık, arkadaş olduk. Birbirimizi sevdik. 1.5 yıl önce de evlendik" dedi.
SPORA YÖNELDİĞİ SÜRECİ ANLATTI
Engelli olmadan önce ve engelli olduktan sonra diye iki farklı dünyada yaşadığını belirten Ümit Burunlular, dünya şampiyonluğuna giden mücadelesini şöyle anlattı:
"Fizik tedavi görürken bilek güreşi sporuyla tanıştım. Ankara'daki TSK Bilkent Fizik Tedavi Merkezi'nde yatarken, cep telefonuma bir mesaj geldi. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun düzenlemiş olduğu 2011 Türkiye Engelliler Bilek Güreşi Şampiyonası ve milli takım seçmeleri yazıyordu. Ankara'da yapılacaktı. Ben de komutanlarıma rica ettim. Öncü olmak ve katılmak istediğimi söyledim. Bana bir araç tahsis ettiler ve katıldım. Türkiye ikincisi ve üçüncüsü oldum. Milli Takıma seçildik. Sonrasında bu yıl önce Avrupa Şampiyonu, ardından da namağlup olarak Dünya Şampiyonu olmayı başardım. Ben ağırlık çalışırken istem dışı ayaklarımı da kımıldatabiliyorum. Ama ağırlık çalışırken bacaklarım da çalışıyor. Spor yaparken geriliyor ve kendi kendine tedavi ediyor. Bana bir faydası oluyor. Hem iyileşiyorum, hem de çalışmayan uzuvlarım çalışıyor. O yüzden sporu bırakmayı düşünmüyorum."
EŞİNİN VE AİLESİNİN KATKISI BÜYÜK
Elde ettiği başarısında eşi Seher'in payının büyük olduğunu söyleyen Ümit Burunlular, "Antrenmanları evimizde yapıyorum. Eşim de bana yardım ediyor. En büyük eksiklik bana uygun düzayakta bir spor kompleksinin olmayışı. İnşallah elde ettiğim bu başarı, engellilere yönelik bir spor kompleksinin kapısını açar. Dünya şampiyonluğum nedeniyle çevremdeki insanlardan manevi anlamda büyük destekler aldım. Ama maddi anlamda maalesef hiçbir destek yok. Ödül yönetmeliği var, ancak şu anda uygulanmıyor. Geçmiş yıllarda bu ödüller veriliyordu. Maalesef artık verilmiyor. Oysaki, bu ödüller sporcuları teşvik ediyor. Ama ben mücadelemi Türk Mili forması için kalben ve gönülden yaptım. Eğer sevdiğiniz bir insanla beraberseniz ben hiçbir engeli engel olarak görmüyorum. Sadece engel olanlarla uğraşmak bizi yıldırıyor. Dışarıdan etkenler bozuyor bizi. Yoksa evin içinde bir engelle karşılaşmıyoruz. Mutlu bir şekilde yaşıyoruz" diye konuştu.
EŞİNİ DE BİLEK GÜREŞİ SPORCUSU YAPTI
Eşinin teşviğiyle bilek güreşi sporuyla ilgilenmeye başladığını belirten Seher Burunlular ise, "Eşime, bu süreçte manevi olarak dualarımla ve sevgimle destek oldum. Antrenman yaparken dambıllarını verme konusunda, vitaminlerini hazırlama konusunda yardımcı oldum. Geri kalan ev hanımlarının yapması gereken işlerdi, onları yaptım. Ümit beyin sayesinde de, 2013 yılında bilek güreşi sporuna başladım. Türkiye ikincisi ve üçüncüsü olabildim. Ümit kadar başarılı olamadım, ilerleyemedim. Şu an ara verdik evlendiğimiz için. İnşallah ileride devam edeceğiz. Biz huzurluyuz. Biz kendimizi engelli olarak görmüyoruz. Birbirimizi sadece dışarıdaki insanların engelimize engel olmamalarını istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz" dedi.

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!