Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Yenice ve Ezine Meslek Yüksek Okulları (MYO) bünyesinde iki yeni deprem kayıt istasyonu daha hizmete açıldı.
Dünyada tek ve sıra dışı Deprem Kayıt İstasyonu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ortaklığı ile Yenice MYO’da açıldı. Açılış törenine, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Yenice Kaymakamı Ahmet Başer, Belediye Başkanı AK Partili Veysel Acar, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, rektör yardımcıları, akademik ve idari personel katıldı.
Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Tolga Bekler, en başından beri amaçlarının dört deprem kayıt istasyonunu ÇOMÜ’de açmak olduğunu söyledi. Bekler, “İlkini üniversitemiz Ulupınar Gözlem Evine açtığımız istasyonlara, Çan, Yenice ve Ezine MYO’da açtığımız istasyonları da ekledik. Bölgemiz depremsellik konusunda çok tehlikeli bir bölge. Ayrıca son yıllarda artan deprem potansiyellerini daha yakın takip edebilmek ve dolaysıyla depremlerle ilgili bilimsel alt yapıyı çalışabilmek önemli. Bu konuyla ilgili yapılabilecek tüm bilimsel açıklamaları daha güvenilir hale getirebilmek adına istasyonları kurmak en büyük hedefimizdi. Yenice Deprem Kayıt İstasyonunu ulusal ve uluslararası istasyonlardan ayıran ve dünyada tek olmasını sağlayan en büyük fark, Yenice MYO’da görevli grafik sanatçıları tarafından depremi tema alan görsellerin istasyon binasına resmedilmiş olması. 18 Mart 1853 7.3 büyüklüğündeki Yenice Gönen depremin yaşandığı yerde, bu istasyonun işlerliği ve hazırlayacağı verileri son derece önemli” dedi.
DEPREM TEHLİKESİNİ KALDIRMAK MÜMKÜN DEĞİL
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise Batı Anadolu ve Kuzey Anadolu civarındaki deprem tehlikesi riskini kaldırmanın mümkün olmadığının altını çizdi. Deprem öncesi tedbirler ve depreme hazır bir toplum haline gelebilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Kalafat, şunları söyledi:
“Deprem araştırmaları çok yönlü ve multi disipliner araştırmalar. Dolayısıyla bir kurumun tek başına altından kalkabilmesi oldukça zor, bu yüzden bu tür işbirliklerine çok önem veriyoruz. Bu modeli uzun yıllardan beri biz de teşvik ediyoruz. Bu konuda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile ilgili olan çalışmalar kapsamında bunun daha da geliştirilmesi tabii ki arzumuz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
Deprem kayıt istasyonunun açılışının ardından protokol tarafından istasyon hakkında bilgiler alındı ve Rektör Acer, katkılarından dolayı Yenice Belediye Başkanı Veysel Acar ile Dr. Doğan Kalafata hediye takdiminde bulundu.
ÇOMÜ Senato Üyeleri, Yenice’de gerçekleşen açılış töreninin ardından Ezine MYO’daki Deprem Kayıt İstasyonu ve satranç platformunun açılışına geçti. Buradaki törene Ezine Kaymakam Ali İkram Tuna, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Ezine Belediye Başkanı AK Partili Haluk Babaoğlu katıldı.
Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, göreve başladıkları günden itibaren meslek yüksekokullarının gelişmesi ve ilerlemesi için önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Son iki yıl içerisinde açılışına katıldığım 4’üncü deprem istasyonu oluyor. Deprem, Türkiye’nin bir gerçeğidir. Bu gerçekten hareketle açılışı yapılan bu istasyonların bilimsel araştırmalara katkısı büyük olacak. Türkiye her alanda bilimsel araştırmalar yapan ve başarısını yukarılara taşıyan bir ülke konumundadır” dedi.
ÇANAKKALE, (DHA)
FOTOĞRAFLI