ÇOMÜ'de deprem kayıt istasyonu açıldı

Güncelleme Tarihi:

ÇOMÜde deprem kayıt istasyonu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2016 16:21

ÇOMÜ'de deprem kayıt istasyonu açıldı

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi'nde kurulan Deprem Kayıt İstasyonu'nun açılışı gerçekleştirildi. Çanakkale ve yakın çevresinde deprem oluşturabilecek potansiyele sahip fayların izlenebileceği İstasyonda, bu fayların oluşturabileceği depremlerin temel parametreleri olan büyüklük, derinlik ve yerleri daha doğru hesaplanabilecek.
Ulupınar Gözlemevi içerisinde kurulan Deprem Kayıt İstasyonu'nun açılışına; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer'in yanı sıra ÇOMÜ idareci ve akademisyenleri katıldı. ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tolga Bekler, açılışı gerçekleştirilen Deprem Kayıt İstasyonu'nun, ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Deprem İzleme ve Veri İşlem Laboratuvarı bünyesinde kurulan ilk deprem istasyonu olduğunu söyledi. ÇOMÜ'nün birçok temel alanda kendinden söz ettiren, bilimsel çalışmalar yapan bir üniversite olmasını amaçladıklarına vurgu yapan Doç. Dr. Tolga Bekler, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna dikkat çekerek, Çanakkale'nin dört tarafının ciddi fay üreten büyük fay sistemleri tarafından çevrilmiş durumda olduğunu belirtti.
Deprem Kayıt İstasyonu'nu kurmalarının amacını açıklayan Doç. Dr. Tolga Bekler, "Özellikle, Çanakkale ve yakın çevresinde deprem oluşturabilecek potansiyele sahip fayları izleyebileceğiz. Bu fayların oluşturabileceği depremlerin temel parametreleri diye tabir ettiğimiz büyüklük, derinlik ve yerlerini daha doğru hesaplayabileceğiz. Hem üniversitedeki araştırma ve geliştirme imkanlarına altyapı sağlayabilmek hem de ulusal bazda çalışan kurum ve kuruluşlara, Kandilli Rasathanesi gibi, Başbakanlık Afet Acil Durum Başkanlığı gibi deprem istasyonları çalıştıran kurumlarla beraber işbirliği yapabilmek amacıyla ilk istasyonumuzu bugün bu amaçla kurmuş bulunuyoruz" dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise "Bilim, insanoğlunun sosyal hayatının, ekonomik hayatının gelişimini sağlamalı. İnsan huzuru ve güvenliğinin temelini sağlamalı. Bilim o yüzden var. Hepimizin bildiği bir gerçek de Çanakkale'nin, bulunduğumuz bölgenin bir deprem fay hattı üzerinde, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunuyor olması. Bizim bu konuda sürekli hazırlıklı olmamız gerekiyor. Üniversite olarak hem bu meseleyi ele alan, hem de izleme şansına sahip olan bir üniversiteyiz. Dolayısıyla bu depremsel hareketleri izleyebilecek konumdayız. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'ndeki hocalarımızın böyle bir çalışma içerisine girmiş olması üniversitemizin yapması gereken ve yapabileceği bir bilimsel çalışmayı üstlenmiş olmalarını gösteriyor. O anlamda kendilerine hem bilim dünyası, hem de üniversitemiz adına teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Burak GEZEN / ÇANAKKALE, (DHA)
FOTOĞRAF

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!